Actualitzat 12/05/2022 12:32

El president i la primera ministra de Finlàndia defensen l'adhesió del país a l'OTAN

Kay Nietfeld/dpa

Niinistö i Marin diuen que la candidatura s'ha de presentar "amb urgència" i demanen passos "durant els pròxims dies"

MADRID, 12 maig (EUROPA PRESS) -

El president i la primera ministra de Finlàndia, Sauli Niinistö i Sanna Marin, respectivament, han anunciat aquest dijous el seu suport a la possible adhesió del país a l'OTAN i han recalcat que l'entrada de Hèlsinki a l'Aliança Atlàntica "enfortiria la seguretat del país".

"La pertinença a l'OTAN enfortiria la seguretat de Finlàndia. Com a membre de l'OTAN, el país enfortiria l'aliança en el seu conjunt. Finlàndia ha de presentar la seva candidatura a l'OTAN amb urgència. Esperem que els passos encara necessaris a nivell nacional per arribar a aquesta solució es facin ràpidament durant els pròxims dies", han destacat.

Les oficines de la presidència i el Govern finlandès han publicat un comunicat conjunt en el qual Niinistö i Marin ressalten els "debats importants" sobre la possible entrada de Finlàndia al bloc i han subratllat que "calia temps per formar una posició nacional tant al Parlament com en la societat en el seu conjunt".

"Ha calgut temps per establir contactes internacionals estrets amb l'OTAN i els seus països membres, i també amb Suècia. Volíem donar al debat l'espai que necessita", han dit. "Ara que s'acosta el moment de la presa de decisions, subratllem la nostra posició comuna per informar-ne els grups parlamentaris i partits", han resolt.

El mateix Niinistö va afirmar dimecres que la possible adhesió de Finlàndia a l'OTAN no es fa "contra ningú", en al·lusió a Rússia, que s'hi ha mostrat contrària. "Si volem maximitzar la nostra seguretat, significa maximitzar la defensa del nostre país" va dir durant una conferència de premsa al costat del primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson.

Tant Finlàndia com Suècia han estudiat la possibilitat d'ingressar a l'Aliança Atlàntica en el context de la invasió russa d'Ucraïna. Els darrers sondejos apunten que el 68 per cent dels finlandesos defensen unir-se a l'OTAN, més del doble que abans de la invasió d'Ucraïna, i que només el 12 per cent s'hi oposa. A Suècia és més ajustat, però també hi ha suport majoritari a unir-se a l'OTAN.

Si l'adhesió de Suècia i Finlàndia fructifica, els 30 països membres de l'OTAN ho hauran de ratificar, cosa que pot durar entre quatre mesos i un any, si bé s'estima que es resoldria en la forquilla més curta de temps.

L'entrada de Suècia i Finlàndia a l'OTAN podria culminar abans de finals d'any o principis del 2023, després d'un procés de negociacions de tan sols uns dies atesa la proximitat dels dos països amb l'Aliança Atlàntica, ha dit un portaveu de l'OTAN consultat per Europa Press.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés