Actualitzat 20/12/2017 16:26

El primer ministre polonès defensa les reformes i apel·la a un "diàleg honest" amb Brussel·les

Vicepresidente primero de la comisión europea, Frans Timmermans
EUROPA PRESS

Juncker emplaça Morawiecki a reunir-se el 9 de gener a Brussel·les

MADRID, 20 des. (EUROPA PRESS) -

El nou primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha defensat les reformes adoptades pel seu país i que han motivat l'inici d'un procés sancionador que podria deixar Polònia sense dret de vot a la UE, apel·lant a un "diàleg obert i honest" amb Brussel·les.

"Polònia és tan lleial a l'Estat de dret com la resta de la UE", ha sostingut Morawiecki després que el vicepresident primer de l'Executiu comunitari i responsable d'Estat de dret, Frans Timmermans, hagi anunciat des de Brussel·les el procés per activar l'article 7 del Tractat de la Unió Europea contra Polònia. "La reforma judicial és profundament necessària", ha sostingut.

Així doncs, el nou primer ministre, que va assumir el càrrec la setmana passada, ha sostingut que "el diàleg entre la Comissió i Varsòvia ha de ser tant obert com honest". "Crec que la sobirania de Polònia i la idea d'una Europa unida poden reconciliar-se", ha reblat en un missatge publicat en el seu compte de Twitter.

"Amb gran pesar hem activat l'article 7.1 (del Tractat de la Unió Europea), però els fets no ens deixaven una altra opció", havia anunciat poc abans Timmermans, subratllant que la decisió arriba després de dos anys intentant sense èxit establir un diàleg amb Varsòvia per tractar d'esmenar la controvertida reforma de la judicatura que preocupa a Brussel·les, perquè al seu parer concedeix al Govern ultraconservador polonès tot el control sobre el Poder Judicial.

Amb tot, el vicepresident comunitari ha negat que Brussel·les estigui recorrent al "botó nuclear" i ha subratllat que segueix obert al "diàleg 24 hores al dia, set dies a la setmana". En aquest sentit, ha assegurat que si Varsòvia fa marxa enrere en les seves reformes i posen en pràctica les esmenes que li demana Brussel·les, llavors l'Executiu comunitari, d'acord al Consell i l'Eurocambra, podria "reconsiderar" l'aplicació de l'Article 7.

JUNCKER CITA A MORAWIECKI A BRUSSEL·LES EL 9 DE GENER

Al mateix temps que Timmermans anunciava les mesures, el president de l'Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, publicava una carta dirigida a Morawiecki, en la qual li convida a reunir-se a Brussel·les el proper 9 de gener.

"Un diàleg autèntic és l'única manera de superar les diferències que tenim en el present", ha indicat Juncker en el seu breu escrit a Morawiecki, amb qui ja va tenir oportunitat d'intercanviar impressions la setmana passada, en la cimera de caps d'Estat i de Govern de la UE.

Entretant, el ministre de Justícia polonès, Zbigniew Ziobro, ha dit acceptar la decisió de Brussel·les "amb calma", ja que Polònia "és un país que respecta l'Estat de dret", si bé ha considerat que aquesta ve motivada "per la política i no per l'Estat de dret" com afirma la Comissió.

En aquest sentit, segons informa l'agència PAP, ha sostingut que Polònia només podrà exercir "un paper significatiu a Europa i la UE si té tribunals eficients i que funcionen bé" i per a això, ha afegit Ziobro, és necessari "seguir endavant" amb la reforma del sistema judicial.

La portaveu del partit governant Llei i Justícia (PiS), Beata Mazurek, ha considerat que la decisió de Brussel·les d'activar l'article 7 podria venir motivada pel rebuig de Varsòvia a acollir refugiats musulmans.

"Això podria ser l'efecte no només que l'oposició hagi informat (sobre Polònia a la Comissió) sinó també perquè no volem acceptar a immigrants, no volem acceptar a immigrants musulmans, ja que ens preocupa la seguretat dels polonesos", ha defensat en declaracions a la premsa, segons Reuters.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés