Actualitzat 11/06/2017 18:49

Puerto Rico decideix en referèndum si es converteix en l'estat 51 dels Estats Units

Desfile nacional del día de Puerto Rico en Nueva York
EDUARDO MUNOZ/REUTERS

   MADRID, 11 juny (EUROPA PRESS) -

   Els porto-riquenys acudeixen a les urnes aquest diumenge per votar la cinquena consulta d'estatus en 50 anys i dir-li al Congrés dels Estats Units quin estatus polític prefereixen per a la illa, actualment sumida en una crisi econòmica que ha provocat l'èxode de molts habitants.

   El Congrés ha acceptat la celebració del referèndum sota el nom de "plebiscit per a la descolonització immediata per a Puerto Rico", segons en la Llei 7 de 2017, que ofereix tres opcions: convertir-se en estat federat, avançar el procés de lliure associació com a pas previ a una possible independència o l'actual status semicolonial depenent d'EUA.

   Els defensors que Puerto Rico es converteixi l'estat 51 dels Estats Units esperen que aquesta opció guanyi la votació malgrat que diversos partits de l'oposició la rebutgen. La proposta per celebrar un plebiscit d'estatus no va trobar respatller entre els partits de l'oposició per l'existència de discrepàncies entorn dels models polítics que el govern ha inclòs en la papereta de votació.

   Es tracta d'un referèndum no vinculant, ja que la decisió final la té Washington. El president de Puerto Rico, Ricardo Rosselló, va guanyar les eleccions el novembre passat gràcies a les seves promeses de convertir Puerto Rico en estat federat dels Estats Units i ara confia que Washington respecti la votació. "El canvi està a l'aire. Estats Units és la tercera nació de parla hispana més gran al món. És hora de discutir això a fons", ha explicat Roselló en una entrevista a 'The Guardian'.

   "Enviem un missatge alt i clar als Estats Units i al món sencer, els porto-riquenys no només volem la ciutadania nord-americana, volem el mateix tracte", ha defensat l'excongresista, Pedro Pierluisini. No obstant això, el Partit Republicà, ara al comandament del Congrés, veu amb recel la incorporació de Puerto Rico, que donaria probablement el seu suport al Partit Demòcrata.

   Puerto Rico ha estat sota la tutela de Washington des de 1898, quan va ser envaït al final de la guerra entre Espanya i els Estats Units. Encara que els illencs van rebre la ciutadania nord-americana en 1917, s'han mantingut en un limb colonial en el qual gran part de l'economia del país depèn de la superpotència mundial.

   Molta gent pensa que l'estatus territorial de la illa ha contribuït als 10 anys de recessió econòmica, provocada per dècades de préstecs i l'eliminació d'incentius fiscals. Puerto Rico està exempt dels impostos sobre ingressos, però paga la Seguretat Social i l'assegurança mèdica per a persones grans i els impostos locals. A més, rep menys fons federals que els estats dels Estats Units.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés