Actualitzat 12/09/2017 09:21

Quatre estats dels EUA demanden el Govern per derogar el programa que impedeix la deportació dels 'dreamers'

Fills d'immigrants a Los Angeles, Califòrnia EUA
KEVORK DJANSEZIAN/ARCHIVO

SAN FRANCISCO (ESTATS UNITS), 12 set. (Reuters/EP) -

Un total de quatre estats dels Estats Units han demandat aquest dilluns el Govern per la seva decisió de derogar el programa que dona accés a permisos de treball als qui van ingressar al país de manera irregular quan eren nens, aprovat el 2012 pel Govern de Barack Obama.

El fiscal general de Califòrnia, Xavier Becerra, ha afirmat que la decisió del president del país, Donald Trump, és "una farsa econòmica" per a l'Estat més poblat del país, dependent de la mà d'obra immigrant.

Els Estats de Minnesota, Maryland i Maine s'han unit a Califòrnia en la seva demanda. El Departament de Justícia nord-americà no s'ha pronunciat de moment.

Trump ja havia posat en el punt de mira el programa Consideració d'Acció Diferida per als Arribats en la Infància (DACA, en anglès), que protegeix de la deportació prop de 800.000 persones d'entre 15 i 36 anys. La iniciativa també autoritza demanar permisos de treball als beneficiaris, coneguts com 'dreamers'.

Trump va qüestionar després d'aprovar la derogació del programa l'"amnistia executiva" aprovada per Obama sense l'acord del Congrés.

"No estic a favor de castigar nens, la majoria d'ells ja adults, per les accions dels seus pares, però també hem de reconèixer que som una nació d'oportunitats perquè som una nació de lleis", va esgrimir.

Posteriorment, el mandatari va recordar que ara correspon al Congrés prendre mesures, cosa que també va assenyalar en un tuit amb el qual es va mostrar disposat a treballar al costat de republicans i demòcrates. L'objectiu, va afegir, és tancar una reforma migratòria que anteposi els interessos dels nord-americans que "treballen dur".

La derogació ordenada pel Govern és progressiva i deixa en mans del Congrés l'aprovació d'una reforma que, entre d'altres qüestions, haurà d'aclarir el futur dels 'dreamers'.

L'Administració Trump sí ha deixat clar que aquestes persones no seran prioritat per als serveis de seguretat, tret que estiguin involucrades en activitats delictives.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés