Actualitzat 07/11/2008 11:19

RDCongo.- Nairobi acull la cimera sobre la crisi de l'RDC, amb presència de Kabila, Kagame, Ban i Michel

BRUSSEL·LES/NOVA YORK, 7 de novembre (EUROPA PRESS)

Nairobi acollirà avui una cimera regional per intentar impulsar un 'full de ruta' que permeti trobar una solució al conflicte a l'est de la República Democràtica del Congo (RDC), on les últimes setmanes s'han registrat enfrontaments entre els rebels tutsis liderats per general renegat Laurent Nkunda i forces governamentals a Kivu Nord.

Entre els assistents a la cimera, que es farà sota els auspicis de les Nacions Unides, figuren el comissari europeu de Desenvolupament i Ajuda Humanitària, Louis Michel; el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon; els presidents de la RDC i Ruanda, Joseph Kabila i Paul Kagame respectivament, els dirigents de Kènia, Uganda, Tanzània, Burundi i Sud-àfrica i representants de la Unió Africana (UA).

La conferència es farà un dia després que es denunciés l'"assassinat selectiu" d'un mínim d'una desena de civils a mans de les milícies del Congrés Nacional per a la Defensa del Poble (CNDP), del general dissident tutsi prorruandès Laurent Nkunda, a la localitat de Kiwanja. Els rebels van recuperar el control d'aquesta població dimecres passat a la nit després de dos dies d'enfrontaments amb les milícies progovernamentals Mai Mai.

La majoria dels seus 30.000 habitants van fugir preses del pànic durant els enfrontaments que van tenir lloc entre dimarts i dimecres. A part, un mínim d'una dotzena de cadàvers d'homes adults van quedar visibles entre les cases de tova amb teulades de llauna de la població aparentment per l'impacte de coets i granades, segons van comprovar periodistes i membres de la missió de l'ONU (MONUC) sobre el terreny, que han precisat que no hi havia cap indici que els morts fossin milicians, no hi havia ni armes ni uniformes a prop seu. Alguns portaven granotes.

Sobre aquesta qüestió, la investigadora de Human Rights Watch (HRW), Anneke Van Woudenberg, va declarar ahir que "l'assassinat de civils, la destrucció dels campaments, el retorn forçat dels desplaçats i l'evacuació forçosa de les ciutats constitueixen tots crims de guerra". Fonts governamentals van acusar ahir les milícies de Nkunda portar a terme un rastreig casa per casa a la recerca de suposats Mai Mai i d'assassinar diversos joves civils en aquestes operacions.

Nkunda va negar que les seves tropes hagin matat civils. "Eren Mai Mai, i molts anaven vestits de civils", va dir. Un portaveu militar de la MONUC, el tinent coronel Jean Paul Dietrich, va assegurar que "tot i que fossin combatents, si es van lliurar i després van ser assassinats segueix sent un acte criminal".

Dietrich va assegurar també que les tropes de Nkunda han pres el control d'altres pobles dels voltants de Goma, "trencant l'alto el foc declarat per ells mateixos". "Ara és clar que estan intentant tenir el territori totalment sota el seu control", va afegir. Nkunda va assegurar que els seus home mantenen l'alto el foc.

La fiscalia del Tribunal Penal Internacional (TPI) va advertir aquesta setmana que estava vigilant de prop aquest últim esclat d'un conflicte que té els seus orígens en el genocidi de Ruanda de 1994 i va assegurar que els "crims no quedaran impunes".

A part, les agències humanitàries estan intentant fer arribar aliments i atencions mèdiques als 200.000 desplaçats que es troben en els campaments situats al voltant i just al nord de Goma, capital de la província de Kivu Nord. Tot i això, fonts humanitàries han advertit que a la província hi ha prop d'un milió de desplaçats que necessiten ajuda d'emergència i que es troben atrapats pels combats, ocults a la selva o aïllats a les zones sota control rebel o milicià.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés