Actualitzat 18/09/2022 10:51

El Regne Unit acomiada aquest dilluns Elisabet II amb un funeral d'Estat inèdit en 70 anys

Trasllat del fèretre d'Elisabet II des del palau de Buckingham
Daniel Leal/PA Wire/dpa

L'abadia de Wesminster i el castell de Windsor, últims escenaris després de deu dies d'homenatges constants

MADRID, 18 set. (EUROPA PRESS) -

El funeral d'Estat en memòria d'Elisabet II i el posterior enterrament de la difunta reina simbolitzaran l'últim adeu del Regne Unit a qui ha estat la seva màxima institució des del 1952. L'era tindrà el seu final definitiu amb aquest funeral després de la multitudinària assistència a la capella ardent al palau de Westminster i en una ciutat blindada.

Elisabet II va morir el 8 de setembre al seu castell de Balmoral (Escòcia), després que la seva salut es va veure ressentida durant aquests últims mesos i amb prou feines l'endemà passat de nomenar primera ministra la conservadora Liz Truss. La reunió entre totes dues va ser l'última imatge pública de la reina.

Havien passat 70 anys des de la defunció de l'anterior rei, Jordi VI, i tot i que la major part de la ciutadania no va viure el fastos de llavors, el Govern britànic i la casa reial comptaven amb un protocol detallat que determinava què fer en els deu dies posteriors a la mort d'Elisabet II.

Ni el Govern britànic, encapçalat per Truss, ni el nou rei, Carles III, han sortit del guió, la qual cosa ha permès veure el monarca fer una gira per tots els territoris que conformen el Regne Unit i establir de manera organitzada el trasllat de les restes d'Elisabet II, primer a Edimburg i després a Londres.

El protocol conclou el desè dia amb un funeral d'Estat que arrencarà una vegada hagi tancat la capella ardent habilitada des de dimecres a la seu del Parlament. La sala es tancarà a les 6.30 hores (7.30 a l'Espanya peninsular) d'aquest dilluns.

Unes quatre hores després, a les 10.35, està previst que membres de la guàrdia reial tornin a agafar el fèretre per traslladar-lo, de nou, a bord d'un carro d'armes, fins a l'abadia de Westminster, en l'inici d'un breu festeig fúnebre.

Darrere del fèretre avançaran a peu el rei Carles III i altres membres de la família reial, tal com ja va passar dimecres amb el trasllat del taüt des del palau de Buckingham fins a Westminster i, prèviament, a la capital d'Escòcia.

La processó conclourà a les 10.52 hores, moment en el qual el festeig entrarà a l'abadia de Westminster, on ja hi haurà tots els convidats. Les portes del temple s'obriran a les 8.00 i està previst que hi assisteixin unes 2.000 persones, si bé el Govern britànic no preveu divulgar una llista oficial de convidats.

Entre els que han confirmat assistència hi ha els reis Felip i Letícia, a més de la totalitat de les cases reials europees i líders de la Commonwealth i d'altres països que se senten especialment pròxims al Regne Unit, per exemple el nord-americà Joe Biden o el francès Emmanuel Macron. En representació de la UE hi assistirà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

El repartiment d'invitacions ha correspost al Govern britànic, que s'ha reservat el dret de vetar certs països atenent a criteris polítics. No hi poden assistir Rússia, Bielorússia, Birmània, Afganistan, Veneçuela i Síria, mentre que països com Iran o Corea del Nord sí que hi podran enviar algú, però a nivell d'ambaixada.

L'ABADIA DE WESTMINSTER COM A SÍMBOL

L'elecció de l'abadia de Westminster com a escenari del funeral ja és en si mateix un símbol, ja que el temple no acull un acte d'aquest tipus des del 1760, després de la defunció de Jordi VI. La mateixa Elisabet II hauria triat aquesta abadia, que ja va ser testimoni de les seves noces i de la seva coronació, per facilitar una assistència massiva.

El funeral després de la mort del marit d'Elisabet II, el príncep Felip, es va celebrar a la capella de Sant Jordi, a Windsor, en un ambient íntim, malgrat que sí que es va organitzar una missa posterior a l'abadia de Westminster a la qual va assistir la llavors reina. La seva imatge solitària per les restriccions de la pandèmia de la covid-19 va fer la volta al món.

Sí que es van celebrar a Westminster, en canvi, els funerals de la mare d'Elisabet II, el 2002, i de la princesa Diana, el 1997, si bé aquesta última ja no estava casada, aquells dies, amb l'ara rei.

TRASLLAT A WINDSOR

El funeral d'Elisabet II conclourà amb dos minuts de silenci que es fan extensibles a tot el país, com un últim acte abans que s'iniciï un nou festeig fúnebre a la sortida de l'abadia de Westminster. Els membres de la família reial tornaran a acompanyar el fèretre, en aquest cas fins a l'arc de Wellington, on estarà esperant el cotxe fúnebre.

Passades les 15.00 hores, el comboi arribarà a Windsor i, poc abans de les 16.00, el fèretre amb les restes d'Elisabet II es tornarà a aixecar per introduir-lo a la capella de Sant Jordi. El degà de Windsor oficiarà un servei religiós, en presència d'unes 800 persones.

L'enterrament tindrà lloc a les 19.30 i el Govern britànic ha especificat que serà una cerimònia privada. Les restes d'Elisabet II reposaran al costat de les del seu marit, el príncep Felip, que va morir l'abril del 2021 i va ser inhumat inicialment en una sepultura provisional a l'espera de la defunció de la reina.

DESAFIAMENT DE SEGURETAT SENSE PRECEDENTS

La capital britànica ha estat durant aquests últims dies una ciutat parcialment paralitzada a la zona central per les cues massives per entrar a la capella ardent. Milers de policies han vigilat el correcte desenvolupament d'una espera que, per a algunes persones, ha suposat estar pràcticament un dia a la intempèrie.

La policia metropolitana té assumit que el funeral d'Estat serà "l'esdeveniment únic més gran" quant a forces de seguretat que s'hagi celebrat mai a Londres. El subcomissari de Scotland Yard, Stuart Cundy, ha reconegut que els desafiaments operatius són "enormement complexos", superiors als dels festejos pel recent jubileu de diamant d'Elisabet II o fins i tot dels Jocs Olímpics del 2012.

Les autoritats han instat els ciutadans a limitar els seus moviments aquest dilluns, ja que diverses estacions de metro es mantindran tancades. Nombroses empreses han anunciat el tancament de botigues i altres establiments aquest dilluns, i han declarat el dia festiu per ordre de Carles III.

També s'han anunciat incidències en el trànsit aeri coincidint amb el funeral, la qual cosa ha provocat que només a l'aeroport de Heathrow, un dels grans aeròdroms d'Europa, s'hagin cancel·lat més d'un centenar de vols.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés