Actualitzat 19/09/2022 13:33

El Regne Unit acomiada Elisabet II amb un solemne funeral i davant de 2.000 convidats

El rei Carles III davant el fèretre de la seva mare
Dominic Lipinski/PA Wire/dpa

Els reconeixements a la llarga vida de servei d'Elisabet II marquen els sermons a l'abadia de Westminster

MADRID, 19 set. (EUROPA PRESS) -

El Regne Unit ha donat aquest dilluns l'últim adeu a la reina Elisabet II amb un funeral d'estat que ha comptat amb 2.000 convidats i ha reunit centenars de representants d'alguns dels principals pols del poder mundial.

Els estrictes protocols establerts abans de la defunció d'Elisabet II, que va morir el 8 de setembre al castell de Balmoral (Escòcia), ja implicaven que el funeral s'havia de celebrar el desè dia, i així ha estat.

La seu del Parlament ha acollit els últims quatre dies una capella ardent per la qual han passat centenars de milers de persones i que ha acabat aquest dilluns, hores abans de l'inici d'un últim seguici fúnebre en presència del rei Carles III i altres membres de la família reial.

El fèretre ha entrat a l'abadia aguantat per membres de la guàrdia reial i, després ho han fet la resta de membres del seguici. L'hereu a la Corona, el príncep Guillem, ha recorregut el camí cap a l'altar amb el seu fill gran, Jordi, segon en la línia de successió al tron.

El degà de Westminster, David Hoyle, ha ressaltat en l'arrencada de la missa el "dol" però també el "profund agraïment" cap a Elisabet II, al lloc que, com ha recordat, ja va veure casar-se la difunta monarca i, el 1953, ser coronada reina.

En el seu discurs inicial, ha subratllat la "llarga vida de servei altruista" d'Elisabet II, que aquest mateix any va complir set dècades al tron. "Amb admiració, recordem el seu sentit del deure i la dedicació de per vida al seu poble", ha destacat.

Les lectures han estat a càrrec de la primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, i la secretària general de la Commonwealtlh, Patricia Scotland, i també hi han participat representants religiosos de tot el Regne Unit, encapçalats per l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby.

Durant el seu sermó, Welby ha recordat el cèlebre discurs de la Reina en el seu 21è aniversari, quan va prometre que dedicaria la seva vida a servir el país i tota la Commonwealth. "Poques vegades s'ha complert tan bé una promesa", ha apuntat.

DOS MINUTS DE SILENCI

La cerimònia ha estat carregada d'altres símbols de la vida de la Reina i s'han corejat himnes que ja van sonar en alguns dels seus moments vitals més remarcables, com les noces amb el príncep Felip --mort el 2021-- o la seva coronació.

La cerimònia ha conclòs amb dos minuts de silenci extensibles a tot el país. Dempeus, els 2.000 convidats han mostrat respecte cap a una figura que ha vist passar 15 primers ministres per Downing Street i que està considerada un símbol de les monarquies del món.

L'himne, rebatejat com 'Déu salvi el Rei', i la música tocada pel gaiter de la Reina han servit de colofó a un acte al qual segueix un altre seguici fúnebre, fins a l'Arc de Wellington, d'on partirà el cotxe que traslladarà les restes d'Elisabet II fins al castell de Windsor. Les restes de la difunta reina reposaran a la capella de Sant Jordi.

UNS 500 LÍDERS INTERNACIONALS

L'abadia ha obert les portes a primera hora del matí perquè uns 2.000 convidats accedissin a l'interior del temple, entre els quals hi havia mig miler de líders internacionals abans que comencés el funeral, a les 11.00 (una hora més a l'Espanya peninsular).

La cita ha aplegat dirigents polítics d'arreu del món, entre ells el nord-americà Joe Biden, el francès Emmanuel Macron, i també representants de les cases reials, entre els quals els reis Felip i Letícia.

Truss, com a primera ministra en exercici, ha tingut un paper destacat durant la missa, però el protocol també ha brindat un tracte especial a tots els antics caps de govern, que han entrat junts al temple i per ordre cronològic, en funció dels seus respectius mandats.

També s'ha diferenciat d'una manera específica els representants dels països de la Commonwealth que tenen la monarquia britànica com una referència i que, amb la mort d'Elisabet II, també han perdut la seva pròpia cap d'estat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés