Actualitzat 17/12/2013 21:32

Ruanda qualifica de "ridícula" l'acusació que ajuda els grups rebels de RDC a entrenar nens soldat

Niños Soldado En Africa
REUTERS

MADRID, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Exteriors de Ruanda, Louise Mushikiwabo, ha qualificat de "ridícula" l'acusació segons la qual el seu Govern ajuda els grups rebels que actuen a l'est de la República Democràtica del Congo (RDC) a entrenar nens soldat.

"La idea que Ruanda està vinculat als nens soldat és simplement ridícula. Hem treballat molt amb les Nacions Unides per garantir que això no passi", ha dit, en una entrevista concedida a la cadena britànica BBC.

Dijous passat, el Departament d'Estat dels Estats Units va suspendre l'ajuda militar que donava a Ruanda, així com a la República Centreafricana, Sudan, Síria i Birmània, per la suposada utilització de nens soldats en conflictes armats.

"El nostre objectiu és treballar amb els països que s'han compromès a detenir qualsevol implicació en el reclutament de nens soldat", ha explicat la secretària d'Estat adjunta per a Assumptes Africans, Linda Thomas-Greenfield.

Les Nacions Unides també han acusat les autoritats ruandeses, a través de diversos informes, de donar suport als grups rebels que actuen a l'est de RDC, pel que sembla, amb l'objectiu d'apoderar-se dels recursos naturals del seu veí.

Ruanda ha negat insistentment aquestes acusacions i ha assegurat que només ha portat a terme incursions transfrontereres puntuals per evitar que els grups rebels hutus llancin atacs des de territori congolès.

CRISI POLÍTICA

El conflicte a RDC va esclatar l'abril del 2012, quan els rebels del M23, liderats pel general Bosco Ntaganda, acusat de crims de guerra pel Tribunal Penal Internacional (TPI), van tornar a les armes per l'incompliment de l'acord de pau del 2009.

El mes de febrer passat, un total d'onze països africans van signar un acord per posar fi al conflicte a l'est de RDC. El 'full de ruta' incloïa el desplegament d'una força internacional neutral, que s'ha sumat a la Missió d'Estabilització de l'ONU a RDC (MONUSCO).

Des d'aleshores, hi ha hagut enfrontaments esporàdics, també entre grups armats rivals. Els més forts s'han produït a finals del mes d'agost passat entre el M23 i la MONUSCO entorn de Goma. En total han mort cinc civils i un 'casc blau'.

Després d'aquesta represa de la violència, l'enviada especial de l'ONU a la regió dels Grans Llacs, l'expresidenta irlandesa Mary Robinson, ha instat les parts a "avançar cap a la solució política" per garantir "una pau duradora".

En resposta, el president de RDC, Joseph Kabila, ha emprès un diàleg nacional amb els partits opositors i els grups civils per abordar una refundació de l'Estat. El M23 ha reiterat el seu desig de dialogar, però també la seva negativa a unir-se a les forces regulars.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés