Publicat 08/09/2022 19:54

R.Unit.- El príncep Carles i el seu ascens al tro després de dcades a l'ombra d'Isabel II

La reina Isabel II al costat del seu fill, el príncep Carlos de Galles
RAY TANG / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

MADRID, 8 set. (EUROPA PRESS) -

Després de tota una vida a l'ombra de la seva mare, la reina Isabel II, el príncep Carles, príncep de Galles, es corona com rei britnic als 73 anys, després que la seva predecessora hagi mort als 96 anys i després d'una mica més de 70 de regnat.

Carles, nascut a Londres el novembre de 1948 sota el nom secular de Carles Felip Artur Jordi, va anar amb prou feines tres anys a la coronació de la seva mare, convertint-se immediatament en duc de Cornualla, títol que la corona britnica concedeix als hereus al tro.

El 1955, quan tenia set anys, la reina Isabel II i el seu marit Felip, el duc d'Edimburg, van acordar que Carles acudís de forma presencial a l'escola, trencant així amb la tradició que els hereus al tro tinguessin assignats un tutor personal.

Format a Anglaterra i Esccia, el príncep de Galles també va estar d'intercanvi en 1966 a Timbertop, un centre educatiu de Melbourne, a Austrlia. Més tard, el 1967 va ingressar a la Universitat de Cambridge per estudiar arqueologia i antropologia, canviant a histria dos anys més tard.

Amb formació com a pilot de l'aviació britnica, la Royal Air Force (RAF), Carles va optar finalment per iniciar-se en la carrera naval en el Royal Navy College, seguint els passos del seu pare, el seu avi i dos dels seus besavis.

MATRIMONI AMB DIANA SPENCER I CAMILA PARKER

Amb 33 anys, el príncep Carles va contraure matrimoni amb l'aristcrata Diana Spencer, culminant així un breu festeig amb una cerimnia que va ser retransmesa pels mitjans de comunicació i que va ser vista per 750 milions de persones.

L'any següent, el 1982, Diana va donar a llum al primer fill del matrimoni, el príncep Guillem, i amb prou feines dos anys després, al setembre de 1984, va néixer el seu germ, el príncep Enric.

Després d'onze anys de matrimoni i coneguts per les seves nombroses gires per l'estranger, els prínceps de Galles van anunciar la seva separació i, més tard, ja a l'agost de 1996, es va certificar el divorci.

Malgrat la separació, Diana seguia sent considerada com part de la Família Real britnica, residint en el Palau de Kensington, complint amb la seva agenda i realitzant el seu treball públic amb organitzacions benfiques.

A l'agost 1997, quan Diana es trobava de viatge a París, va tenir un accident automobilístic en el qual va perdre la vida, després del que Carles es va traslladar a la capital francesa per recuperar el cos de la seva exdona i traslladar-lo a Londres.

Després de la tragdia, el príncep de Galles va demanar als mitjans de comunicació respectar la intimitat de la seva família, especialment la dels seus fills Guillem i Enric, que en aquella poca amb prou feines tenien 15 i 12 anys, respectivament. Un dels principals objectius de l'hereu era aconseguir que els seus fills poguessin gaudir de certa normalitat durant el seu període escolar.

Després d'anunciar la seva separació de Diana, Carles va confirmar una relació sentimental amb Camila Parker, a qui ja coneixia des de feia anys. De fet, l'hereu va concedir una entrevista per a la BBC en 1994 on va confirmar haver-li estat infidel a Diana amb Camila.

Aquest episodi, sumat als problemes matrimonials que també enfrontaven les relacions dels seus germans, la princesa Ana i el príncep Andreu, van derivar en una forta caiguda de la popularitat de la monarquia.

Finalment, després de dcades de festeig, la parella va contraure matrimoni a l'abril de 2005 en una cerimnia civil celebrada en Windsor i amb prop de 800 convidats. Després d'aquest moment, Camila va passar a ser reconeguda com duquessa de Cornualla.

MAJOR PROTAGONISME

En els últims anys, després de dcades a l'ombra de la seva mare, el príncep Carles ha anat guanyant més protagonisme en actes oficials a mesura que la reina sumava anys i es veia afligida pels seus problemes de salut.

Una de les últimes intervencions de Carles en substitució de la reina va ser a la cerimnia d'obertura del Parlament del Regne Unit, celebrada al maig de 2022. Isabel II es va absentar allegant "problemes de mobilitat", si bé, segons el Palau de Buckingham, la seva no compareixena es va decidir a última hora.

No obstant aix, a mesura que la reina Isabel ha anat complint anys i s'ha pogut albirar l'entronització de Carles, la població britnica ha anat perdent la seva afinitat amb la monarquia. En l'última enquesta realitzada per la firma YouGov amb motiu del Jubileu de Platí de la reina, s'assenyala que el suport a la corona ha disminut més d'un 13% durant l'última dcada.

L'estudi demoscópic assenyala que la població afí a la corona ha passat d'un 75% el 2021 a un 62% el 2022. Tot aix sumat al fet que més d'un cinquena part dels enquestats consideren que el Regne Unit hauria de comptar amb un cap d'Estat escollit democrticament en substitució de la monarquia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés