Actualitzat 27/08/2022 12:53

Rússia bloqueja el consens de la revisió del Tractat de No-proliferació Nuclear

La central nuclear de Zaporíjia, Ucraïna
Victor / Xinhua News / ContactoPhoto

MADRID, 27 ago. (EUROPA PRESS) -

Rússia ha bloquejat aquest divendres la declaració final conjunta de la revisió del Tractat de No-proliferació Nuclear (TNP), en la conferència que ha finalitzat aquest divendres a Nova York, després de quatre setmanes de negociacions.

Aquesta declaració no ha aconseguit trobar un consens per diverses objeccions per part de Rússia relacionades amb la guerra a Ucraïna i el conflicte al voltant de la central de Zaporíjia.

"A molt desgrat meu, aquesta conferència no ha estat capaç d'aconseguir un consens", ha expressat el president de la reunió, Gustavo Zlauvinen, en acabar la trobada que tenia per objectiu establir terminis vinculants per al desmantellament de les armes nuclears.

El representant rus, el sotsdirector del Departament de No-proliferació i Control d'Armes del Ministeri d'Afers Exteriors de Rússia, Igor Vishnevetski, ha indicat en la reunió plenària de clausura de la desena conferència --duta a terme a Nova York entre l'1 i el 26 d'agost del 2022-- sobre la revisió del TNP que estava en desacord amb cinc seccions de l'esborrany final.

En aquest sentit, el representant rus ha indicat que el principal problema és que la distància entre les parts no s'ha superat, de manera que "el consens és poc raonable". Així, ha criticat que diferents delegacions han acudit a les reunions de l'acord per presentar les seves prioritats, fent referència a Ucraïna; mentre que les sol·licituds de Moscou no han estat considerades.

Vishnevetski ha lamentat que els estats que presenten posicions enfrontades a Rússia han mostrat poca voluntat per arribar a un acord, malgrat que tots els membres tenen un objectiu comú --"un món lliure d'armes nuclears"--. En la seva opinió es tracta de diferències ideològiques i conceptuals sobre com, quan i per quin mitjà aconseguir la mateixa fi.

Després de la declaració russa, els delegats de desenes de països s'han mostrat a favor de l'acord. Per la seva banda, França --en nom de diversos països, inclosos els membres de la Unió Europea-- ha reiterat el seu suport a Kíiv i ha condemnat la invasió de Putin.

El tractat, que va entrar en vigor el 1970, ha estat ratificat fins ara per 191 països de tot el món. El seu objectiu és el desarmament nuclear.

No obstant això, els crítics es queixen que les cinc potències nuclears oficials --Estats Units, Xina, Gran Bretanya, França i Rússia-- estan subjectes a normes diferents a les dels signataris sense armes nuclears. Índia, Pakistan, Israel i Corea del Nord també posseeixen armes nuclears, segons la Federació de Científics Americans (FAS), però no són signataris del tractat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés