Actualitzat 11/08/2008 23:43

Saakaixvili signa una declaració d'alto el foc i Rússia respon amb accions militars a Geòrgia

TBILISI, 11 d'agost (Reuters/EP)

El president georgià, Mikhaïl Saakaixvili, ha signat avui un document per acordar un alto el foc immediat a Ossètia del Sud proposat per la Unió Europea i l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), però Moscou ha contestat continuant amb el bombardeig de ciutats georgianes i avançant en el territori des d'Ossètia del Sud i Abkhàzia, l'altra regió separatista georgiana.

Saakaixvili ha confirmat que la declaració d'alto el foc ha estat traslladada a Moscou pels mediadors, els ministres d'Afers Estrangers de França i Finlàndia, Bernard Kouchner --el país del qual exerceix la presidència de torn de la Unió Europea-- i Alexander Stubb, respectivament.

"Estic d'acord amb cada punt" de la declaració, ha explicat Saakaixvili, que ha afegit que ara Kouchner i Stubb es dirigeixen a Moscou "per intentar convèncer els russos que acceptin l'oferta". En una roda de premsa a Tbilisi, Saakaixvili ha manifestat la seva intenció d'acabar amb la lluita armada "com més aviat millor", tot i que ha aclarit que Geòrgia no té "cap intenció" de rendir-se.

Fonts del Consell de Seguretat Nacional de Geòrgia esmentades per la CNN han dit que el document signat pel president inclou l'alto el foc incondicional, un acord per a la no utilització de la força, la retirada de les tropes russes de territori georgià, inclosa la regió d'Ossètia del Sud, i el desplegament de forces de pau internacionals i mediadores.

D'altra banda, el mandatari, que ha qualificat l'operació russa d'"invasió", ha afirmat que les tropes georgianes han enderrocat ja "divuit o dinou" avions de combat i han abatut centenars de militars russos.

Per Saakaixvili, el conflicte armat al Caucas és semblant al dels Balcans en els anys noranta, perquè ha acusat Moscou d'emprendre una "neteja ètnica" a Geòrgia, una cosa de la qual els russos també han acusat Tbilisi a Ossètia del Sud.

El president ha acusat Rússia de tenir desplegats 500 tancs i 25.000 tropes a tot Geòrgia, però un portaveu del Ministeri rus d'Afers Estrangers ha negat que les tropes russes hagin passat més enllà dels límits d'Abkhàzia i Ossètia del Sud, i alhora ha indicat que només quatre avions de combat georgians han estat abatuts.

AVANÇ DE LES FORCES RUSSES.

Tot i això, el cap del Consell de Seguretat georgià, Kaja Lomaia, ha anunciat després que les forces russes han capturat la població georgiana de Gori, que està a tan sols 60 quilòmetres de Tbilisi i a 50 quilòmetres al sud de la capital d'Ossètia del Sud.

Poc abans, Lomaia havia assegurat que les tropes georgianes han començat a traslladar-se des de la zona de conflicte entorn d'Ossètia del Sud cap a Tbilisi amb la finalitat de "defensar" la capital.

Aquestes informacions contrasten amb el relat d'un reporter de Reuters que és a Gori i segons el qual la ciutat està deserta. "Estem ara mateix circulant per la població i no veig ni rastre de tropes o vehicles militars", ha indicat.

De fet, el Ministeri de Defensa rus ha negat que les seves tropes hagin ocupat Gori. Prèviament, el Ministeri de Defensa rus sí havia confirmat que les seves tropes han avançat 40 quilòmetres fins a Senaki des d'Abkhàzia i ha justificat aquesta operació per la necessitat d'evitar nous atacs contra Ossètia del Sud.

Senaki és una població situada en territori pròpiament georgià, fora de l'anomenada zona de seguretat al llarg de la frontera 'de facto' d'Abkhàzia amb la resta de Geòrgia. Les forces de pau russes han estat desplegades a Abkhàzia des que el territori va autoproclamar la seva independència --només reconeguda per Rússia-- a començament de la dècada dels anys 90.

Mentrestant, a Ossètia del Sud les autoritats han anunciat que les forces georgianes han reprès els bombardejos, i el president rus, Dimitri Medvédev, ha assegurat que les operacions militars russes allà podrien acabar aviat i que la capital, Tskhinvali, està "sota control d'un contingent de pau rus reforçat".

A Abkhàzia la situació continua sent complicada perquè Geòrgia ha rebutjat l'ultimàtum que li va oferir l'exèrcit rus perquè deposi les armes o, en cas contrari, s'enfronti a un atac. A més, la regió independentista ha amenaçat amb iniciar una operació militar a gran escala contra les forces georgianes si aquestes no abandonen el coll de Kodori, l'únic territori d'Abkhàzia que segueix sota el control de l'exèrcit georgià.

Mentre les forces russes porten a terme aquestes accions militars, la cosa més semblant a una resposta que ha donat Moscou respecte a la declaració d'alto el foc que Geòrgia vol que signi han estat unes declaracions d'un portaveu del Kremlin que ha recordat que, segons la informació de les forces de pau (russes) a Ossètia del Sud, Geòrgia continua usant forces militars". Per aquesta raó, ha dit que Moscou ni tan sols es planteja acceptar el document.

SAAKAIXVILI ANIMA LA POBLACIÓ.

Mentrestant, Saakaixvili ha tornat a dirigir un missatge a la nació en el qual ha fet una crida als ciutadans que demostrin el seu "heroisme" i s'uneixin per "salvar" al país. "Si no ens mobilitzem, si no demostrem heroisme, si no resistim a aquesta enorme i brutal força, Geòrgia no serà capaç de detenir aquesta confrontació", ha afegit.

El president ha reconegut que "la llibertat i el futur" dels georgians està "sota una seriosa amenaça" davant de la "guerra imposada" per Moscou, la "intervenció militar de la qual estava planejada des de fa mesos o anys, i que busca, com a mínim, ocupar o annexionar-se Ossètia del Sud i Abkhàzia, i com a resultat final, ocupar tot Geòrgia".

"Hauríem de salvar el país nosaltres mateixos, ningú més serà capaç de fer-ho", ha advertit el president georgià, tot i que ha reconegut que "el suport internacional és important" i "la implicació diplomàtica internacional decisiva".

Després d'elogiar l'heroica lluita que, en opinió seva, està portant a terme l'exèrcit georgià, Saakaixvili ha reiterat que el seu país vol "posar fi immediatament a aquesta confrontació militar" i a "aquesta guerra" que, ha dit, no ha iniciat Tbilisi.

INTENCIONS DE RÚSSIA A GEÒRGIA.

D'altra banda, Saakaixvili ha afirmat que la intenció de Rússia no és protegir la població d'Ossètia del Sud sinó acabar amb el seu Govern i controlar les rutes energètiques que travessen el Caucas. Però un portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers rus, Boris Malajov, ha rebutjat aquesta acusació.

L'expressió "canvi de règim" no s'utilitza en la diplomàcia russa, sinó que és un terme que té més aviat un "accent" nord-americà, ha indicat. "Rússia només vol normalitzar la situació i restablir la pau a la zona de conflicte, i que el poble georgià decideixi el futur dels seus dirigents", ha dit.

Cada vegada es defineix més un nou actor en el conflicte: els Estats Units. Un enviat especial del Departament d'Estat, Matt Bryza, es dirigeix a Tbilisi per intentar solucionar el conflicte, però abans d'agafar el seu vol ha suggerit que Rússia pretén envair tot el territori georgià, una cosa que, segons ell, Moscou planejava des de fa temps.

En aquest sentit, ha afirmat que les forces de pau russes que es dedicaven a reconstruir les vies de tren a Abkhàzia en realitat ho feien per "permetre el transport de munició i altres subministraments militars que servissin per a la invasió russa".

Mentrestant, l'OTAN, la UE, l'OSCE i el Consell d'Europa tractaran també de convèncer les parts perquè arribin a una solució pacífica a través dels seus emissaris, que parlaran amb les autoritats russes i georgianes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés