Publicat 06/06/2023 07:55

El Senegal.- Organitzacions de la societat civil del Senegal demanen "dileg directe" entre el Govern i l'oposició

Arxiu - Imatge d'arxiu de simpatitzants del líder opositor Ousmane Sonko enfront del Palau de Justícia de Dakar, el Senegal
Europa Press/Contacto/Stefan Kleinowitz - Archivo

MADRID, 6 juny (EUROPA PRESS) -

La Sinergia d'Organitzacions de la Societat Civil per la Pau (SOS/Paix) han convidat aquest dilluns al president del Senegal, Macky Sall, i al líder de l'oposició Ousmane Sonko a mantenir "un dileg directe" amb l'objectiu d'aconseguir "una fi immediata a la crisi" al país després dels enfrontaments que s'han saldat la mort de 16 persones.

"Per a la fi immediata de la crisi, cridem un dileg directe entre els dos principals protagonistes d'aquests fets, el president de la República, Macky Sall, i l'opositor Ousmane Sonko, president del Pastef", afirmen aquestes organitzacions, que s'han comproms a reunir-se amb els líders polítics "al més aviat possible" per "facilitar una sortida definitiva a la crisi".

Aquestes organitzacions han lamentat que el Senegal estigui "en permanent inestabilitat política, social i econmica", i han advertit que la situació actual amenaa "greument els fonaments de la democrcia i de la República i posen en perill la pau i l'estabilitat" del país, recull l'agncia de notícies APS.

En aquest sentit, han fet una crida a "la calma i la serenitat, a una rpida tornada a la pau i l'estabilitat". Així, han instat el Govern a fer tot el possible per restablir l'ordre i la seguretat de les persones i els béns, amb estricte respecte als Drets Humans", mentre que han convidat a "els actors de l'oposició i al poder a afavorir el dileg franc i sincer per trobar consensos slids que permetin superar els calvaris que travessa" el Senegal.

SOS/Paix, que aglutina a 20 organitzacions civils, ha proposat "moderació" amb mesures que alleugin la tensió i han instat els manifestants que s'abstinguin de realitzar actes de violncia. Per aix, ha proposat les autoritats reduir la població penitenciria alliberant a presos de delictes menors o opinió i ha demanat al Govern que restableixi la xarxa d'Internet.

Les manifestacions van esclatar després que el líder opositor Ousmane Sonko fos condemnat per "corrupció de la joventut", en el marc d'un judici per suposada violació i amenaces de mort contra una dona, crrecs dels quals ha estat finalment absolt. En el marc d'aquestes protestes, 16 persones han mort, més de 350 han resultat ferides i 500 han estat detinguts.

El cas contra Sonko per presumpta violació va ser obert el mar de 2021, quan la detenció de l'opositor va derivar en unes protestes per part dels seus seguidors que es van saldar també amb 15 morts i importants danys materials.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés