Actualitzat 17/12/2013 20:50

Els EUA donaran a conèixer proves de la responsabilitat de Damasc en l'atac químic

Siria exige a EEUU pruebas del ataque químico
EUROPAPRESS

Washington va interceptar una telefonada entre responsables sirians que confirma l'atac, segons 'Foreign Policy'


WASHINGTON, 28 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Administració de Barack Obama podria presentar proves de la implicació del règim de Bashar al-Assad a l'atac amb armes químiques de la setmana passada al voltant de Damasc aquest mateix dijous, segons informa el 'Washington Post'.

El diari, que cita fonts oficials nord-americanes, assenyala que la Intel·ligència estatunidenca hauria aconseguit establir la manera que les forces governamentals sirianes van emmagatzemar, van acoblar i van llançar les armes químiques que presumptament es van utilitzar per a l'atac.

Així les coses, l'Administració preveu donar a conèixer les proves, possiblement aquest mateix dijous, que demostren la responsabilitat de Damasc, després que ahir el vicepresident del país, Joe Biden, defensés que "no hi ha dubte" que el règim està darrere del que ha passat.

L'informe sobre aquesta qüestió està sent elaborat per l'Oficina del Director d'Intel·ligència Nacional i és considerat com un dels últims passos abans que Obama doni el vistiplau a l'atac contra Síria, que segons han avançat diversos mitjans, citant fonts oficials, serà limitat tant en el temps com en el seu abast.

TRUCADA INTERCEPTADA

Una de les proves que tindria el Govern estatunidenc seria una trucada interceptada el mateix dia de l'atac, segons apunta la revista 'Foreign Policy'.

En el seu bloc 'The Cable', la publicació assegura que en les hores següents al presumpte atac dimecres passat un responsable del Ministeri sirià de Defensa va trucar per telèfon en situació de "pànic" a un responsable d'una unitat d'armament químic, demanant explicacions per l'atac amb agent nerviós.

Aquella conversa, segons la revista, ha estat interceptada pels serveis d'Intel·ligència nord-americanes, d'aquí el que l'Administració Obama afirmi que està segura que el bombardeig ha estat obra del règim de Al-Assad.

Tot i això, 'Foreign Policy' subratlla que la trucada interceptada planteja dubtes sobre si la massacre ocorreguda el 21 d'agost ha estat obra d'un oficial sirià que es va saltar la cadena de comandament o en canvi ha estat resultat de l'ordre d'alts càrrecs del règim.

"No està clar qui tenia el control", ha assenyalat un responsable d'Intel·ligència a 'The Cable'.

UNS 50 OBJECTIUS IDENTIFICATS

Per la seva banda, el 'New York Times', que també cita fonts oficials, apunta que ja hi ha una llista inicial d'objectius a atacar que inclou menys de 50 llocs, entre els quals hi ha bases aèries on estan els helicòpters de fabricació russa que disposa el règim; alhora, també inclou centres de comandament i control, així com altres objectius militars convencionals.

Contra cadascun d'aquests objectius es dispararien dos o tres míssils, pel que suposa una campanya aèria molt més limitada que les que va efectuar els Estats Units a Kosovo o Líbia, segons el diari.

D'acord amb les fonts, alguns dels objectius seran sistemes de "doble ús", com artilleria capaç de disparar armament químic, el que degradaria en certa mesura la força convencional del règim però acabaria amb el potencial total que té l'Exèrcit sirià.

L'objectiu de l'operació "no és un canvi de règim", va aclarir aquest dimarts una portaveu del Departament d'Estat, Marie Harf.

Des de l'Administració s'ha aclarit que el que es busca amb la previsible acció militar és "dissuadir i degradar" la capacitat de Al-Assad d'utilitzar novament armes químiques contra la població.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés