Actualitzat 17/12/2013 20:56

Putin no descarta intervenir si es demostra l'ús d'armes químiques

Amenaça veladament amb reprendre la lliura de míssils S-300 al Govern sirià

   MOSCOU, 4 Sep. (EUROPA PRESS) -

El president de Rússia, Vladirmir Putin, ha dit que no descarta donar suport a una intervenció militar a Síria emparada per les Nacions Unides, si hi ha proves objectives que el Govern de Bashar Al-Assad va usar armes químiques contra el seu propi poble.

   En una entrevista concedida a l'agència de notícies estatunidenca Associated Press (AP) i a la televisió russa First Channel, Putin ha qualificat de "ridícula" la teoria que les forces governamentals han usat armes químiques perquè considera que no ho necessiten perquè els rebels estan acorralats.

   "Des del nostre punt de vista, resulta absolutament absurd que les Forces Armades regulars, que estan en plena ofensiva i que en algunes zones han acorralat els rebels i estan acabant amb ells, hagin començat a usar armes químiques prohibides quan saben molt bé que serviria de pretext per aplicar sancions, inclòs l'ús de la força", ha explicat.

   Tot i això, ha assegurat que "si hi ha qualsevol dada que s'han usat armes químiques i, específicament, que s'han usat per part de les Forces Armades regulars" no descarta donar suport a una intervenció militar a Síria.

   No obstant, ha matisat que "les proves haurien de ser sotmeses al judici del Consell de Seguretat i haurien de ser convincents, és a dir, que no estiguin basades en rumors  o en informació obtinguda pels serveis especials mitjançant algun tipus d'espionatge".

   Interrogat sobre quin tipus de prova convenceria Rússia que el règim d'Al-Assad ha usat armes químiques, ha detallat que "haurien de ser proves específiques i profundes que continguin evidències que siguin òbvies, que demostrin més enllà de tot dubte qui ho va fer".

   Putin ha subratllat que fins i tot als Estats Units "hi ha experts que creuen que les evidències presentades pel Govern no són convincents i que no exclouen la possibilitat de l'oposició portés a terme accions premeditades per donar als seus patrocinadors un pretext per a una intervenció militar".

   Sobre aquesta qüestió, ha recordat que, tot i que les evidències presentades pel Govern de George W. Bush sobre les armes de destrucció massiva del règim de Saddam Hussein "eren insostenibles, van servir per llançar una acció militar a l'Iraq". "Potser ens hem oblidat d'això?", ha qüestionat.

ADVERTÈNCIA ALS EUA

   Així, ha advertit enèrgicament els Estats Units en contra d'intervenir militarment a Síria sense l'autorització de les Nacions Unides, subratllant que seria una "agressió" i ha recordat que Rússia pot vetar les resolucions del Consell de Seguretat.

   Preguntat sobre la resposta de Rússia a una intervenció militar dels Estats Units, ha considerat que encara és "massa aviat" per definir-la.

   Tot i això, ha revelat que "tenim les nostres idees sobre el que faríem i com ho faríem".

   En concret, ha indicat que els míssils S-300 del sistema de defensa aeri rus són "un arma molt eficient" i ha apuntat que el Kremlin tenen un contracte per al seu enviament a Síria.

   "Hem subministrat alguns components, però la lliura no s'ha completat. L'hem suspès ara com ara", ha dit.

   Putin ha avançat que, "si Rússia veu que es donen passos que violen les actuals normes internacionals, pensarà en com actuar en el futur". "En particular, en relació amb la lliura d'aquestes armes a certes regions del món", ha tancat.

ESCALADA DE TENSIÓ

   A causa de al bloqueig en el Consell de Seguretat, màxim òrgan executiu de les Nacions Unides, els Estats Units i els seus aliats han començat a plantejar-se la possibilitat d'intervenir militarment a Síria sense el vistiplau de l'organització internacional.

   El president estatunidenc, Barack Obama, ha enviat un projecte de llei al Congrés per recollir el seu suport a una intervenció militar a Síria amb la finalitat de "dissuadir, interrompre, prevenir i rebaixar" potencials atacs químics.

   De moment, els Estats Units només té el suport exprés de França, [cuyo] president, François Hollande, ha expressat la seva disposició a formar part d'una "àmplia coalició internacional" per evitar que la "massacre química" a Síria quedi impune.

   En canvi, El Regne Unit ha descartat la seva participació en una eventual intervenció militar a Síria després del rebuig de la Cambra dels Comuns --amb una majoria de 13 vots-- a la proposta del Govern de David Cameron en aquest sentit.

ATAC QUÍMIC

   Les alarmes van saltar el passat 21 d'agost, quan les tropes governamentals van llançar un atac químic sobre Damasc deixant centenars de morts i milers d'afectat, segons han denunciat activistes i opositors.

   Aquest suposat atac químic ha activat l'engranatge de la política internacional permetent que, després de mesos d'espera, finalment un grup d'experts de les Nacions Unides arribés a Síria per investigar aquestes denúncies sobre el terreny.

   El Govern sirià ha donat el seu vistiplau, permetent l'accés dels experts de l'ONU a tot el territori, tot i que fins ara s'havia negat que investiguessin també les denúncies de l'oposició.

   El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha demanat calma a la comunitat internacional per permetre que els inspectors completin el seu treball.

   El grup d'experts va abandonar territori sirià el cap de setmana passat i s'espera que presenti les seves conclusions en els pròxims dies.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés