Publicat 09/07/2022 15:06

Sri Lanka col·lapsa per la crisi econòmica amb una revolució popular als carrers de la capital

Archivo - Manifestació contra el Govern de Sri Lanka
SAMAN ABESIRIWARDANA / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

El president posa el seu crrec a la disposició dels partits polítics en una reunió sense participació de la principal oposició del país

MADRID, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

Milers de persones han pres aquest dissabte la residncia del president de Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, en l'explosió d'una revolució popular que culmina mesos de protestes contra les autoritats per la devastadora crisi econmica que fustiga la nació, la més greu des de la declaració de la seva independncia del Regne Unit el 1948.

Els carrers de la capital del país, Colombo, estan ara mateix abarrotats amb centenars de milers de persones que s'han sumat a la multitudinria concentració que ha comenat a primera hora d'aquest matí, encapalada pels monjos budistes del país i secundada per associacions civils, artistes, professors, escriptors i altres professionals, enmig d'escaramusses amb la policia, ara mateix tranquilla després de repellir els primers intents d'incursió amb trets a l'aire i gasos lacrimgens.

Els balanos mdics estimen almenys 33 ferits, dos crítics, entre els quals dos policies, per la violncia deslligada hores abans de la incursió, quan la policia ha hagut d'intervenir amb trets a l'aire i gasos lacrimgens per impedir que els manifestants prenguessin l'aquarterament proper a la residncia, al carrer Chatham. Després de prendre la residncia presidencial, un altre grup de manifestants ha entrat a les oficines del mandatari a la capital i una tercera concentració es troba just a les portes del banc central del país.

El president del país es troba ara mateix en parador ignorat, per fonts prximes al mandatari asseguren que respectar la decisió que adoptin el primer ministre del país i antic rival, Ranil Wickremesinghe, i els líders dels partits polítics afins al mandatari en la reunió d'emergncia que ja ha comenat. La principal oposició del país, Poder del Poble Unit (SJB), que no reconeix el primer ministre, ha avisat que no participar en la reunió i ha exigit la dimissió tant del president com del cap del Govern.

L'SJB no est només en les seves peticions. L'associació del Collegi d'Advocats de Sri Lanka, una de les organitzacions civils més destacades del país, ha demanat al president que comenci a considerar la possibilitat de dimitir. Així mateix, el comit executiu de l'associació exigeix al primer ministre del país i al seu Consell de Ministres, a més del Parlament, que prenguin mesures immediates per garantir l'estabilitat política del país.

El grup prorreformista Podujana Peramuna també ha demanat al president que renunci immediatament, donada la situació actual al país. La declaració, també recollida pel News First, crida a la formació d'"un govern de concentració, amb la participació de tots els membres del Parlament, sota un primer ministre adequat".

REVOLUCIÓ

Les protestes de Sri Lanka van comenar a principis de mar enmig d'una crisi econmica com el país no ha conegut en la seva histria, marcada per pujades inassumibles dels preus del combustible, falta d'accés als béns de primera necessitat, talls en el subministrament elctric, a nivells rcord d'inflació -- que podria arribar a una pujada del 70 per cent interanual en els prxims mesos -- i un deute extern acumulat de gairebé 50.000 milions d'euros.

Les autoritats singaleses han rebut les crítiques d'organismes internacionals per l'excessiva duresa emprada per reprimir unes manifestacions que han deixat almenys una desena de civils morts, més de 200 ferits i més de 600 detinguts.

La població ha acabat culpant el clan Rajapaksa de prendre decisions que han portat a una greu escassetat de tot, des de combustible fins a medicaments, una inflació prxima al 55 per cent -- amb previsió del 70 per cent en els mesos vinents--, apagades diries de fins a 13 hores, un impagament histric del deute i la impossibilitat d'accedir a gasolina o disel.

En un intent per contenir les protestes, el president va pressionar el seu germ i primer ministre, Mahinda Rajapaksa, perqu renunciés al crrec al costat de la resta del seu govern. En el seu lloc va emergir Wickremesinghe, un altre vell conegut de la política de Sri Lanka, que ja havia ocupat aquest mateix lloc en fins a quatre ocasions i que és vist per l'oposició, malgrat els seus anteriors frecs amb el mandatari, com una opció absolutament continuista.

De fet, a principis de mes, Sri Lanka es va convertir en primer país del món a restringir la venda de combustible a la ciutadania des de la crisi del petroli dels anys 70 a través d'un decret en el qual els propietaris de vehicles privats tenen prohibit utilitzar les gasolineres fins al 10 de juliol.

La nació necessita a més uns 6.000 milions de dlars en ajuts del Fons Monetari Internacional (FMI) i de pasos com l'Índia i la Xina per tirar endavant durant els prxims sis mesos, segons el primer ministre. Les autoritats locals s'han passat les últimes setmanes accelerant les converses de rescat amb l'FMI i altres organismes per obtenir altres noves fonts de finanament.

El primer ministre va dedicar els últims mesos a fomentar converses amb l'FMI per aconseguir el préstec d'ajut mentre el president Rajapaksa ha negociat amb la Xina el comenament d'un procés per reestructurar la devolució del deute que el seu país ha contret amb el gegant asitic a causa de l'impacte de la crisi provocada pel coronavirus.

Cal recordar que, abans d'aquesta crisi, Sri Lanka feia anys que es beneficiava de milers de milions de dlars procedents de la Xina a través de préstecs; un programa que ha esclatat en forma de l'actual crisi de divises.

Els crítics utilitzen Sri Lanka com a exemple del "parany de deute" a la qual la Xina est sotmetent diversos pasos del món, sobretot els africans, obligats segons ells a efectuar exagerades concessions comercials o diplomtiques per retardar les devolucions. El ministre d'Exteriors xins, Wang Yi, va sortir al pas d'aquestes crítiques, que va descriure com una "narrativa" impulsada "pels que no volen veure com aquests pasos surten de la pobresa".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés