Publicat 15/02/2022 15:43

Stoltenberg nega una retirada russa de la frontera amb Ucraïna

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg
Hannibal Hanschke/Reuters/Pool/d / DPA

BRUSSELLES, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat aquest dimarts que no es percep una retirada de Rússia de les fronteres ucraneses, i ha assegurat que el moviment de tropes russes també ha d'anar acompanyat d'una retirada d'equipament pesat.

"No veiem una desescalada sobre el terreny de Rússia", ha dit el cap polític de l'OTAN en una roda de premsa a Brusselles, en la qual ha indicat que la gran concentració militar de Moscou a les portes d'Ucrana aquestes setmanes és "una imatge que no ha canviat de moment".

Així, ha dit que l'OTAN seguir la situació sobre el terreny i ha insistit que el Kremlin no tan sols ha de retirar les forces militars sinó l'equipament i l'artilleria que "podrien permetre una incursió militar amb poc marge de temps".

Stoltenberg ha insistit que Rússia ha de retirar aquests elements militars i logístics. "Altres cops hem vist que mouen tropes, per poden tornar al cap d'uns dies. Hem de veure una retirada significativa i duradora de tropes i també de l'equipament pesat", ha subratllat.

MARGE PER A L'OPTIMISME

Amb tot, el polític noruec ha indicat que hi ha espai per a un "optimisme prudent" sobre la sortida al conflicte, després de les declaracions del ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, que la via del dileg no est esgotada.

"Creiem que hi ha espai per a l'optimisme pels senyals que donen que estan interessats a mantenir els esforos diplomtics", ha explicat, per confirmar que el Kremlin encara no ha respost a la proposta de l'OTAN de discutir qüestions concretes de seguretat.

Stoltenberg ha alertat que amb la crisi a Ucrana est en joc la seguretat a Europa, per la qual cosa ha demanat voluntat d'arribar a un "terreny comú" per reduir el risc militar i augmentar el control d'armes i la transparncia en les maniobres.

D'aquesta manera, ha defensat un marc per al dileg "útil" amb Moscou, que es pugui desenvolupar en diferents frums, i en aquest sentit ha aplaudit els esforos de líders com Emmanuel Macron, Boris Johnson, Olaf Scholz i Joe Biden per evitar un conflicte a Ucrana.

Sobre la intenció de la Duma de reconixer les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, a l'est d'Ucrana, el dirigent de l'OTAN ha criticat que aix seria una altra violació flagrant de la integritat territorial ucranesa, que s'afegiria a les accions russes a Crimea.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés