Publicat 19/01/2016 19:10

Suprem dels EUA accepta revisar l'ordre d'Obama per evitar deportar milions d'immigrants

El Supremo de EEUU acepta revisar la orden de Obama para evitar la deportación d
ARCHIVO

WASHINGTON, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha acceptat aquest dimarts pronunciar-se sobre si el president, Barack Obama, té l'autoritat per permetre que milions d'immigrants il·legals puguin quedar-se i treballar als Estats Units sense ser deportats.

La Casa Blanca ha celebrat la decisió dels jutges del màxim tribunal i ha confiat en què donin la raó al mandatari. "Confiem en què les polítiques seran ratificades com a legals", ha afirmat en un comunicat el seu portaveu, Brandi Hoffine, i ha defensat que "aquestes polítiques faran més segures les nostres comunitats".

Segons el 'Washington Post', el fet més probable és que el Suprem abordi el cas el pròxim abril i que el veredicte es produeixi al juny . Per a aquesta data, caldria conèixer qui seran els candidats a la Casa Blanca de les eleccions del 8 de novembre, en la campanya de la qual la immigració serà segurament un dels temes a tractar.

Aquest era l'últim intent que tenia l'Administració actual per aconseguir aplicar abans del pròxim gener, quan el president deixa el càrrec, un programa anunciat per Obama el 2014 i que beneficiaria uns quatre milions de persones.

El programa Acció Diferida per a Pares d'Americans i Residents Permanents Legals (DAPA) permetria que els qui estiguin en aquesta situació es quedin al país i sol·licitin permisos de treball si hi porten més de cinc anys i no han comès cap delicte.

REBUIG DE 26 ESTATS

Tot i això, aquesta ordre executiva, adoptada per Obama davant de la impossibilitat de tirar endavant la mesura en un Congrés dominat pels republicans, va topar amb el rebuig de 26 estats, amb Texas al capdavant i 24 governats per republicans, que van recórrer el programa davant dels tribunals, que després d'una resolució inicial a favor el febrer la van ratificar el novembre, i en van paralitzar l'entrada en vigor.

Davant d'això, Obama va recórrer al Suprem per reclamar-li que revertís l'esmentada resolució i va argumentar que els estats no tenen potestat per sustentar el cas, ja que la immigració és responsabilitat del Govern federal.

En la seva decisió d'aquest dimarts, l'advocat general Donald B. Verrilli ha sostingut que un tribunal d'inferior instància va retenir "una ordre nacional sense precedents contra l'aplicació d'una política federal d'immigració de gran importància nacional, i ho va fer en violació dels límits establerts del Poder Judicial".

"Si recula tal com està, aquesta resolució permetrà els estats frustrar l'aplicació al Govern federal de les lleis d'immigració", ha afegit. Mantenir el veredicte, a més, ha assenyalat, obligaria milions de persones a "seguir treballant al marge de la llei, sense l'opció d'una feina legal per sustentar les seves famílies".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés