Publicat 13/10/2017 10:13

Suu Kyi crida a la unitat davant la crisi a Rakhine i anuncia la creació d'un nou comitè d'ajuda

Refugiats rohingyes a Bangladesh
UNICEF/BROWN

MADRID, 13 oct. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Estat i líder 'de facto' de Birmània, Aung San Suu Kyi, ha fet aquest dijous una crida a la unitat al país davant la crisi a l'Estat de Rakhine (oest), i ha anunciat la creació d'un nou comitè d'ajuda que ella mateixa encapçalarà.

En un discurs a la nació, Suu Kyi ha dit que "sense importar les dificultats a les quals (Birmània) faci front, es poden superar amb la unitat de la població", i ha reconegut que "l'atenció del món sobre el problema a Rakhine ha estat immensa".

"Hi ha hagut moltes crítiques contra el nostre país. Hem d'entendre l'opinió internacional, si bé ningú no pot entendre completament la situació del nostre país com fem nosaltres, ni ningú no pot desitjar la pau i el desenvolupament del nostre país més que nosaltres", ha indicat.

"Per això, hem de fer front a aquests problemes a través de la força de la nostra unitat", ha insistit Suu Kyi, i ha promès que Naypyidaw aplicarà els compromisos que ha assolit fins aconseguir progressos i arribar a l'èxit".

Així, ha assenyalat que "en comptes de respondre les crítiques i les acusacions amb paraules, hem de donar mostres al món a través de les nostres accions", i ha recalcat que "hi ha moltes coses a fer", tal com ha recollit el diari oficial 'The Global New Light of Myanmar'.

En aquest sentit, ha destacat que les principals accions que les autoritats han d'abordar són la repatriació dels rohingyes que han fugit a Bangladesh, els quals no ha esmentat directament, reassentar els refugiats i rehabilitar les seves localitats i desenvolupar la regió per aconseguir una "pau duradora".

"Estem negociant amb el Govern de Bangladesh l'assumpte d'acceptar els qui es troben ara a Bangladesh", ha dit, en referència als més de 510.000 rohingyes que han fugit de Rakhine.

"Hem de treballar no només per als qui tornaran de Bangladesh, sinó també per a les races nacionals com els daing net, els mro, els rakhine i els hindús", ha sostingut, i ha assegurat que les autoritats "treballaran per garantir que recuperen la normalitat".

Suu Kyi ha desvelat per a això la creació d'un comitè que ha anomenat Iniciativa de la Unió per a l'Ajuda Humanitària, el Reassentament i el Desenvolupament i Rakhine, i ha afirmat que ella mateixa el presidirà, amb el ministre de Seguretat Social, Myat Aye, com a vicepresident.

"Utilitzarem aquest programa per mostrar resultats pràctics i progressius mentre treballem per aconseguir un estat de Rakhine pacífic i desenvolupat", ha dit, en detallar que permetrà cooperar el Govern, les ONG, les organitzacions socials i les Nacions Unides.

"Si bé la nostra Unió (Birmània) pugues no ser forta, confio que tindrem èxit unint la nostra voluntat", ha assenyalat, i ha ressaltat que amb aquest comitè "no es treballa només per a una regió, sinó per a la totalitat del país".

La crisi a Rakhine va esclatar a l'agost, després que una sèrie d'atacs per part de milicians rohingyes contra llocs de seguretat birmans desencadenessin una operació militar a gran escala que ha deixat almenys 400 morts. Aquesta operació ha estat denunciada per l'ONU com a "neteja ètnica".

Els rohingyes són una minoria ètnica de fe musulmana que es concentra a Rakhine. Són més d'un milió de persones, però el Govern birmà no els reconeix com a ciutadans perquè considera que són descendents d'immigrants il·legals procedents de Bangladesh.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés