Publicat 24/08/2016 13:29

El terratrèmol d'Itàlia, destructiu en 160 quilòmetres, és fruit de l'empenta d'Àfrica i Europa

MADRID, 24 ago. (EUROPA PRESS) -

El terratrèmol que s'ha produït a Accumoli, a Itàlia, ha provocat un elevat nivell de destrucció en una ràdio de 160 quilòmetres, ja que s'ha produït en una zona de falles i de gran activitat tectònica, fruit del xoc entre les plaques Euroasiàtica i Africana, segons geòlegs.

El president de l'Il·lustre Col·legi de Geòlegs (ICOG), Manuel Regueiro, ha explicat a Europa Press que aquest sisme s'ha produït a uns 10 quilòmetres de profunditat entre les localitats d'Amatrice i Accumoli, dins de la regió del Lazio i té unes característiques similars al de L'Aquila, a uns 50 quilòmetres, on l'abril del 2009 es va registrar un terratrèmol de magnitud 6,9.

En aquesta ocasió, el tremolor de la matinada passada ha tingut una magnitud 6,2 mwp en l'escala de Magnitud de Moment (per a sismes fins a 6,8 equivalent a la Richter) i ha alliberat una energia semblant a l'explosió de 1.270 tones de dinamita.

A més, ha informat que segons els primers informes, el terratrèmol ha estat qualificat d'intensitat VII a VIII en l'escala Mercali, que va del I al XII. Regueiro ha indicat que això suposa possibles danys lleus en infraestructures ben construïdes i possibilitat de danys greus en estructures vulnerables, com és el cas de les construccions de les poblacions pròximes a l'epicentre del sisme.

"Ha destruït molts pobles. Aquesta és una àrea sísmica ben coneguda a Itàlia però a diferència del de L'Aquila, on es van registrar molts terratrèmols previs i se sabia que podia ocórrer, en aquest cas ha estat sobtat, com en la majoria de les ocasions", ha comentat.

La zona ocupa una falla de nord-oest a sud-est, que va del Golf de Tàrent fins a la conca del Po i que segueix els Apenins centrals, que són "fruit de la col·lisió accidental per l'empenta d'Àfrica contra Europa, és a dir, de la pressió continental".

De fet, ha afegit que al llarg de la cresta de les muntanyes Apenins, tot i que també algunes parts de Calàbria i del nord d'Itàlia tenen risc de terratrèmols. Per aquesta raó, ha subratllat que a Itàlia existeix una gran preocupació pels riscos geològics però admet que "amb ciutats i edificis antics, és molt difícil de resoldre la situació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés