Publicat 02/10/2022 15:39

El Tribunal Constitucional de Rússia avala l'annexió dels territoris ocupats a Ucraïna

Un edifici malms a Donetsk
BAI XUEQI / XINHUA NEWS / CONTACTOPHOTO

MADRID, 2 oct. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional de Rússia ha avalat l'annexió dels territoris ucranesos de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia com a noves "entitats federades" del país.

En les quatre resolucions publicades aquest diumenge i recollides pels mitjans russos, el Tribunal considera que les disposicions dels anomenats "tractats d'incorporació" han estat redactades "en compliment de la Constitució de la Federació de Rússia", d'aquí una aprovació concedida també per salvaguardar els residents d'aquestes regions.

La cort s'ha pronunciat a petició del president rus, Vladímir Putin, que havia demanat verificar la constitucionalitat d'aquests documents per actuar conformement a dret, seguint la llei russa.

"La Cort Constitucional, en prendre aquestes decisions, reconeix aquests acords com a apropiats, basant-se principalment en qu hi havia una amenaa directa a la vida dels habitants, la població d'aquestes regions", ha explicat el president del tribunal, Valeri Zorkin, a la cadena Rossiya-24.

Ja amb el vistiplau del Constitucional, els tractats se sotmetran a l'aprovació de les dues cambres parlamentries: la Duma (la cambra baixa) i el Consell de la Federació (el Senat).

A partir de llavors comenar un procediment d'incorporació que, tal com ha afirmat el president del Comit de Construcció i Legislació Estatal de la Duma, Pavel Krasheninnikov, com a tard per al juny de l'any que ve, mes en qu Moscou espera anunciar la creació de les corresponents autoritats executives territorials, amb el ruble com l'única moneda de curs legal.

La moneda ucranesa, la hrívnia, només estar en vigor fins al 31 de desembre.

"Durant el període de transició, també es crearan rgans d'acusació i es garantir el funcionament del sistema judicial de la Federació Russa", ha indicat.

Cal recordar que les autoritats ucraneses i els governs occidentals no concedeixen cap validesa als referndums previs realitzats en aquests territoris, que entenen com una eina per legitimar la seva ocupació, com es va fer el 2014 amb la península de Crimea.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés