Actualitzat 23/12/2018 10:17

Un tsunami provoca almenys 168 morts i 745 a la costa oest d'Indonèsia

Tsunami a Indonèsia
Europa Press - Archivo

Les ones gegantes, causades per l'erupció del volcà Anak Krakatoa, han colpejat nombroses localitats turístiques

MADRID, 23 des. (EUROPA PRESS) -

Un tsunami generat per l'entrada en erupció del volcà Anak Krakatoa ha deixat almenys 168 morts i 745 ferits en impactar a última hora d'aquest dissabte contra la costa oest d'Indonèsia, segons han informat les autoritats del país.

El tsunami, provocat gairebé amb tota seguretat per un gegantesc corriment de terra submarí després de l'erupció del volcà, ha afectat a diverses zones de l'estret de la Sonda, que separa les illes indoneses de Java i Sumatra, i serveix d'enllaç entre el mar de Java i l'oceà Índic.

Allí hi ha nombroses àrees turístiques, com precisament una de les més afectades, la platja de Tanjung Lesung, en la localitat de Pandeglang, on almenys 250 empleats de l'empresa estatal de serveis públics PLN gaudien d'un esdeveniment organitzat per la companyia al costat de les seves famílies.

Almenys 92 persones han mort en aquesta platja, entre elles set assistents a l'esdeveniment, segons un portaveu de l'empresa, que xifra en 89 el nombre d'assistents no localitzats. Altres 35 morts han estat confirmats en Lampung Sud. Encara no hi ha una estimació general en quant al nombre de desapareguts.

Les primeres informacions sobre danys materials detallen almenys 430 habitatges gairebé destruïts, nou hotels "molt danyats" i desenes d'embarcacions afectades, d'acord amb el portaveu de l'Agència Nacional per a la Gestió de Desastres, Sutopo Purwo Nugroho.

Les autoritats han advertit als residents i als turistes que es troben a les zones de costa al llarg de l'estret que es mantinguin lluny de les platges, ja que l'alerta per tsunami i fort onatge es mantindrà activa fins el 25 de desembre.

"Aquells que han estat evacuats, per favor, no tornin encara", ha fet saber Rahmat Triyono, integrant de l'Agència de Meteorologia, Climatologia i Geofísica (BMKG).

Mentre, el president del país, Joko Widodo, ha ordenat a "totes les agències governamentals rellevants que prenguin mesures de resposta d'emergència immediatament, trobin víctimes i atenguin als ferits".

Aquesta tragèdia és l'última que sacseja al país en un any carregat d'infortunis. A l'agost, múltiples terratrèmols van deixar més de 500 morts a la illa turística de Lombok. A l'octubre, un sisme i un posterior tsunami van causar més de 1.200 morts a la illa de Célebes.

A aquestes tragèdies se sumen la d'aquest dissabte, provocada pel volcà conegut com "El fill del Krakatoa". La violentíssima erupció del seu predecessor el 1883 va generar una sèrie de tsunamis que van acabar amb les vides de més de 36.000 persones. Aquest nou volcà va emergir de la destrucció el 1927 i ha estat creixent des de llavors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés