Publicat 15/01/2022 16:33

Un tsunami provocat per un volcà submarí provoca evacuacions massives a Tonga

MADRID, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

Un tsunami provocat per l'erupció submarina del volc Hunga Tonga-Hunga Ha'apai ha causat greus danys materials a les poblacions de la línia de platja del regne de Tonga, així com la declaració d'alertes de tsunamis i forts onatges per tota la regió del Pacífic, tot i que per ara no es té constncia de víctimes.

Vanuatu, Fiji, Austrlia o els estats nord-americans de Samoa Occidental i Hawaii han ems una alerta per fort onatge. En aquest últim cas, el Centre d'Avís per Tsunamis del Pacífic ha constatat "petites inundacions" abans d'afegir noves alertes a la costa oest dels EUA i fins i tot a Alaska i l'oest del Canad.

El Servei Meteorolgic de Tonga va emetre un advertiment a tot Tonga tocades les 15.30 (hora local) després de confirmar l'aparició d'un tsunami d'1,2 metres que s'aproximava a la capital, Nuku'alofa.

La cendra que va expulsar el volc, situat uns 30 quilmetres al sud-est de la illa de Fonuafo'ou, ha arribat als 20 quilmetres d'alada i l'explosió, clarament visible des de l'espai, va anar acompanyada d'un sisme de magnitud preliminar 4,0, segons les dades del Servei Geolgic dels Estats Units (USGS).

Les autoritats van donar una ordre d'evacuació immediata a les poblacions de les zones costaneres abans que la primera crescuda comencés a inundar les residncies més properes a l'aigua, segons informa el 'New Zealand Times', per la situació sobre el terreny continua sent incerta, perqu les comunicacions ara mateix estan tallades.

Se sap que almenys un centenar de famílies van aconseguir escapar de llogarets de Palauli i Satupaitea abans de l'impacte d'una gran ona contra la línia de platja.

Per la seva banda, el portal Island Business ha informat que el rei Tupou VI ha estat evacuat del Palau Reial abans que la crescuda arribés a la capital. El monarca ha estat traslladat a una casa a Mata Ki Eua mentre els residents es dirigien a un terreny més alt.

L'erupció del volc és la segona en les últimes hores, segons ha informat l'expert en tsunamis Andrew Gissing, responsable de Risk Frontiers, al 'New Zealand Herald', després de la de divendres. No obstant aix, "aquesta sembla ser molt més gran" i un nou despertar després de l'activitat registrada durant els últims dies de desembre i la primera setmana de gener.

Els pasos de la regió també estan sota estat d'alarma després que un altre fort onatge hagi impactat a les platges de Vanualevu, a Fiji, on es va emetre una alerta temporal per tsunami, com també a Vanuatu. L'estat de Samoa Americana també va emetre una alerta per onatge, que finalment es va cancellar.

A Fiji, el seu fiscal general, Aiyaz Sayed-Khaiyum, ha informat que les autoritats estan supervisant la qualitat de l'aire i ha ordenat l'obertura de centres d'evacuació. Les persones han de traslladar-se a un terreny més alt i, si cal, evitar la línia de costa.

"Com a mesura de precaució, es recomana a la població que cobreixi tots els tancs d'aigua que pugui tenir a casa i que es quedin dins dels seus domicilis en cas que arribi pluja cida", ha explicat.

Així mateix, Defensa Civil de Nova Zelanda anticipa que pot ser que "les rees de la costa nord i est de l'Illa Nord i les Illes Chatham experimentin corrents forts i inusuals i onades impredictibles".

Mentrestant, el Govern federal australi ha comunicat un avís parcial de tsunami a les costes de Nova Galles del Sud i Queensland, així com a parts de Victria, Tasmnia i l'illa de Norfolk, i est "supervisant la situació i "preparat per brindar suport a Tonga si ho sollicita", segons un comunicat.

"Tonga és part de la nostra família del Pacífic i els nostres pensaments estan amb tota la comunitat que s'enfronta a l'impacte de l'erupció volcnica i el tsunami", segons el portaveu del Departament de Relacions Exteriors i Comer d'Austrlia.

"Les avaluacions inicials encara estan en marxa i estem treballant per garantir que els australians a Tonga estiguin segurs i comptabilitzats", afegeix la nota, que ha recollit la cadena australiana ABC.

CAU LA NIT A TONGA

El líder de la comunitat tongana a la ciutat neozelandesa d'Auckland, Melino Maka, fa hores que es prova de comunicar amb l'illa, sense sort. "És un moment nerviós per a nosaltres. Em quedaré despert i continuaré intentant-ho. No va cap xarxa", ha explicat al 'Herald' sobre la situació actual a l'illa, on ara mateix és de matinada.

Maka ha avisat que "aquesta nit seria una nit difícil per als qui estan al terreny, així com per a les famílies a Nova Zelanda i a tot el món que esperen la llum del dia per veure quins són els danys". "Les famílies estan esperant a veure qu passar. Aix és el més desesperat: no saber", ha afegit.

"Després de veure els videos en línia i a la televisió, sabem que hi haur danys", ha indicat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés