Publicat 14/04/2016 12:13

El TUE declara il·legal la suspensió automàtica d'una acció individual contra clàusula sòl si hi ha procés col·lectiu

Una Imagen Del Tribunal De Justicia De La UE En Luxemburgo
TRIBUNAL DE JUSTICIA DE LA UNIÓN EUROPEA

La normativa espanyola és "incompleta i insuficient" i no és "un mitjà adequat ni eficaç" contra les clàusules abusives

BRUSSEL·LES, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha declarat il·legal la normativa espanyola que obliga un jutge a suspendre automàticament una acció individual d'un consumidor per declarar el caràcter abusiu d'una clàusula a l'espera que es dicti sentència en relació amb una acció col·lectiva exercida per una associació de consumidors que es troba pendent.

El Tribunal respon una qüestió presentada pel jutjat mercantil de Barcelona, que va elevar a la justícia europea els assumptes de dos consumidors que van presentar accions perquè es declarés la nul·litat de les clàusules sòl en els seus contractes de préstecs hipotecaris amb Caixabank i Catalunya Caixa per ser abusives.

Les entitats, per la seva banda, sol·liciten que se suspengui el procediment fins que no es resolgui la demanda col·lectiva de nul·litat exercida contra aquestes clàusules per l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae).

En la sentència publicada aquest dijous, el TUE dictamina contrària al dret comunitari aquesta llei que obliga un jutge a suspendre automàticament una demanda individual sense que pugui prendre's en consideració si aquesta suspensió és pertinent des de la perspectiva de la protecció al consumidor i sense que el consumidor pugui decidir desvincular-se de l'acció col·lectiva.

A més, subratlla que en el marc de la directiva comunitària, les accions individuals i les accions col·lectives per a la cessació de clàusules abusives tenen objectes i efectes jurídics diferents, de manera que la regulació que cada Estat membre articuli entre aquestes "ha de simplement intentar evitar que es dictin resolucions judicials contradictòries" sense que això suposi "una disminució en la protecció dels consumidors".

Així, el Tribunal considera que la regulació continguda en la llei d'Enjudiciament Civil pot perjudicar l'efectivitat que la normativa europea atorga al consumidor, ja que aquest no pot fer valer de forma individual els seus drets en quedar vinculat obligatòriament al resultat de l'acció col·lectiva.

Per això, el TUE estima que la normativa espanyola és "incompleta i insuficient", així com que no és "un mitjà adequat ni eficaç perquè cessi l'ús de les clàusules abusives".

Segons argumenta, "ni la necessitat de garantir la coherència entre les resolucions judicials ni la necessitat d'evitar la saturació dels tribunals poden justificar aquesta falta d'efectivitat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés