Actualitzat 17/12/2013 21:32

Turquia.- El Govern turc aixeca la prohibició d'usar el mocador islàmic en edificis oficials

ANKARA, 8 oct. (Reuters/EP) -

El Govern turc ha aixecat la prohibició a les dones d'utilitzar el mocador islàmic en edificis oficials, posant així final a aquesta restricció de fa dècades en el marc del paquet de reformes democratitzadores anunciades la setmana passada pel primer ministre, Recep Tayyip Erdogan.

La prohibició, que es remunta gairebé 90 anys als primers dies de la República Turca, ha impedit que moltes dones treballessin per a l'Estat, però els laïcistes veuen en aquesta abolició una prova que el Govern està seguint una agenda islàmica.

Les noves normes, que no s'aplicaran en el sistema judicial ni a l'Exèrcit, han estat publicades en la Gaseta Oficial i tenen efecte immediat en aquest país de població majoritàriament musulmà però constitucionalment laic.

"Una regulació que formalment intervé en la llibertat de vestimenta i l'estil de vida, una font de desigualtat, discriminació i injustícia entre els nostres ciutadans, ha passat a la història", ha defensat el viceprimer ministre, Bekir Bozdag, en el seu compte en Twitter.

El debat al voltant al mocador està a l'epicentre de les tensions entre les elits religioses i laiques al país. Els detractors d'Erdogan consideren que el partit d'aquest, l'AKP, amb arrels islamistes, està intentant acabar amb els fonaments laics de la república fundada sobre les ruïnes de l'Imperi Otomà per Mustafa Kemal Atatürk el 1923.

Els partidaris d'Erdogan, en particular en el cor conservador de l'Anatòlia, consideren que aquest està intentant equilibrar la balança i restaurar la llibertat d'expressió religiosa a la majoria musulmana.

L'aixecament de la prohibició, basada en un decret governamental del 1925 quan Atatürk va introduir una sèrie de reformes en la vestimenta que buscava desterrar els símbols religiosos dels funcionaris, s'emmarca en un paquet de reformes anunciat per Erdogan la setmana passada.

L'esmentat programa incloïa canvis en el sistema electoral, l'ampliació dels drets lingüístics i el permís perquè les localitats usin els seus noms originals en kurd.

Alhora, també ha entrat en vigor aquest dimarts el final del jurament nacional d'obediència, de marcat caràcter nacionalista, que els alumnes de primària havien de fer al començament de cada setmana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés