Actualitzat 01/07/2013 20:31

Turquia rebutja l'informe de HRW i nega haver fet recular a refugiats sirians arribats a la frontera

Niños refugiados de Siria en Líbano
REUTERS

MADRID, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Turquia ha rebutjat aquest dilluns l'informe publicat per l'organització Human Rights Watch (HRW) el qual ha denunciat que les autoritats del país, així com les d'Iraq i Jordània, han fet recular a milers de persones que intenten fugir de la guerra civil de Síria deixant-los en regions frontereres altament conflictives, segons ha informat el diari turc 'Hurriyet'.

L'Oficina de Maneig de Desastres i Emergències (AFAD), dependent del primer ministre, ha recalcat que Ankara ha mantingut una política de portes obertes des del començament del conflicte a Síria i ha destacat que aquest fet "està recollit en els informes de responsables de les Nacions Unides que han visitat els campaments de refugiats". En aquest sentit, ha ressaltat que el país acull a 200.018 sirians en aquests campaments.

HRW ha indicat en el seu informe que els tres països han tancat les seves fronteres, total o parcialment, i només en casos excepcionals permeten l'entrada d'un número molt limitat de sirians. Només el Líban té una política de fronteres obertes per als ciutadans que fugen del conflicte a Síria, ha afegit.

Segons la Convenció de Refugiats de 1951 i el Dret Internacional tots els països han de respectar el principi de no expulsió, que prohibeix enviar, obligar a tornar o fer recular a qualsevol persona que estigui intentant fugir d'un país on la seva vida es vegi amenaçada.

"Els països veïns han de deixar de fer recular als sirians i obligar-los a quedar-se en llocs on les seves vides corren perill", ha declarat Gerry Simpson, investigador de HRW.

"Iraq, Jordània i Turquia podrien convertir Síria en una presó a l'aire lliure de milers de sirians que no poden escapar-se dels seus països", ha afirmat Simpson. "Ni la pressió a la qual es veuen sotmesos aquests països per l'entrada de refugiats, ni l'assistència humanitària d'aquí a Síria justifiquen la violació del dret fonamental bàsic de concedir asil a persones sota persecució o altres abusos", ha conclòs.

Segons l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), a mitjans de juny Jordània acollia a 480.000 refugiats sirians, mentre a Turquia havia 387.000, i 158.000 a l'Iraq. El Líban, per part seva, té més de 550.000 refugiats registrats per l'organisme, tot i que el país estima que el nombre de sirians al país és superior al milió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés