Actualitzat 26/02/2014 10:51

Els ministres de Defensa de l'OTAN discuteixen la situació a Ucraïna

BRUSSEL·LES, 26 Feb. (EUROPA PRESS) -

Els ministres de Defensa de l'OTAN discutiran a Brussel·les la situació a Ucraïna en vista als últims esdeveniments que han portat al cessament del president del país, Víktor Ianukóvitx.

   Ho discutiran aquest dimecres i dijous, així com tots els esdeveniments que han generat un malestar a Rússia per entendre que s'ha anat més enllà de l'acord que el mandatari va arribar amb l'oposició sota la mediació de la UE per posar fi a la greu crisi que viu el país.

   Els vint-i-vuit aliats discutiran "breument" la situació a Ucraïna dimecres durant la reunió formal i, després, durant el sopar i dijous discutiran la situació amb el viceministre de Defensa ucraïnès, Oleksandr Olinyk, segons han avançat fonts diplomàtiques i aliades.

   L'OTAN ha acceptat finalment reunir-se amb el viceministre ucraïnès en vista dels canvis sobre el terreny, tenint en compte que prèviament havia descartat mantenir una reunió de la comissió OTAN-Ucraïna a petició del Govern de Ianukóvitx, davant de les escenes de morts i franctiradors, segons fonts diplomàtiques.

   S'espera que els ministres de defensa aprovin "previsiblement" una declaració dimecres sobre Ucraïna en què celebraran que l'exèrcit del país no hagi intervingut al carrer contra els manifestants i reafirmaran el suport dels aliats a la sobirania, independència i integritat territorial del país i el seu desig de seguir recolzant el país en les reformes, sobretot en el sector de la defensa per garantir l'enfortiment del control civil sobre el militar, segons han explicat fonts diplomàtiques, que han deixat clar que els aliats busquen abans que res "evitar la percepció de militarització" del conflicte, sobretot amb Rússia.

   L'OTAN no preveu "una acció" militar de Rússia a Ucraïna ni "l'ocupació militar de Crimea", tot i que constituiria "un escenari molt preocupant" en tot cas per als aliats, segons fonts diplomàtiques.

   "Hi ha moltíssimes formes de represaliar sense que arribem a tirar-nos canonades", argumenten les fonts, que insisteixen amb tot que "no hi ha cap element de judici" que facin pensar que Rússia planeja una intervenció.

   Els aliats també tenen clar que "una ruptura d'Ucraïna seria un element extremadament desestabilitzador a Europa", que tampoc beneficiaria Rússia tenint en compte que es tracta de "el seu veí immediat" i l'afectaria "extremadament en els seus interessos de seguretat".

   L'OTAN manté en tot cas els canals de comunicació tant polítics com militars amb Rússia sobre Ucraïna, tot i les seves diferències, segons han recalcat fonts aliades que han advertit que el procés de transició a Ucraïna "serà sens dubte llarg".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés