Actualitzat 17/12/2013 22:38

La irrupció policial a la plaça de la Independència de Kíev acaba amb desenes de ferits

MADRID, 11 des. (EUROPA PRESS) -

Diverses desenes de manifestants i policies han resultat ferits a primera hora de dimecres a la plaça de la Independència de la capital ucraïnesa, Kíev, després que els agents irrompessin al lloc, un dels focus de les manifestacions antigovernamentals registrades les últimes setmanes.

L'entrada de la policia antiavalots a la plaça ha degenerat en enfrontaments després que els agents intentessin detenir alguns dels activistes més actius de les protestes, segons ha informat el diari ucraïnès 'The Kiev Post'.

Malgrat l'ampli desplegament policial, al principi els agents no van utilitzar la força i es van limitar a desplaçar els manifestants cap a l'escenari que s'ha utilitzat les últimes setmanes com a plataforma per sol·licitar la dimissió del Govern del país.

La policia ha afirmat que un total de deu agents han resultat ferits, i també ha ressaltat que l'objectiu que té no és desmantellar el campament, sinó obrir al trànsit els carrers que envolten la plaça.

A més, el Ministeri de l'Interior ha publicat un comunicat per desmentir les informacions publicades a Internet i diversos mitjans de comunicació sobre presumptes agressions a diversos manifestants a l'interior de cotxes policials.

"Es tracta d'un intent d'alguns polítics de manipular l'opinió pública", ha argumentat, abans de sol·licitar a la població que no es resisteixi a l'acció policial. "Demanem a la població que no caigui en les provocacions. Les accions il·legals contra agents estan qualificades com a disturbis", ha detallat.

Les protestes a la zona centre de la capital han provocat el tancament de les estacions de metro Plaza Nezalezhnosti i Khreshchatyk, mentre que els manifestants han continuat enviant missatges a través de les xarxes socials per sol·licitar a la gent que s'uneixi a les protestes.

Ucraïna està sumida en una greu crisi política des que el president ucraïnès va decidir rebutjar la firma d'un acord d'associació i lliure comerç amb la Unió Europea (UE) per pressions de Rússia.

La UE, que ha deixat clar que l'acord segueix sobre la taula per a Kíev si compleix les condicions, ha criticat els últims dies l'ús excessiu de la força contra els manifestants --que defensen l'acostament a Europa-- i ha instat el Govern d'Ucraïna a dialogar amb l'oposició i a investigar els casos de violència.

El president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, ha assegurat aquest dimarts que Ucraïna no ha abandonat el camí de la "integració europea" que va iniciar el 2010 però ha aclarit que ara mateix no hi ha cap altra alternativa que restaurar els llaços econòmics amb Rússia.

La UE ha promès a Ucraïna un préstec d'assistència macrofinancera de 610 milions d'euros, tot i que l'ha condicionat amb el fet que el país tanqui un programa de reformes amb el Fons Monetari Internacional a canvi d'un préstec.

Si Ucraïna firma l'acord finalment, que estalviaria a les empreses ucraïneses uns 500 milions d'euros anuals en aranzels, la UE calcula "actualment" que Ucraïna podria rebre una ajuda bilateral anual de 120 milions d'euros, més 40-50 milions a l'any en funció dels avenços en les reformes democràtiques i una ajuda addicional anual d'uns 20 milions procedents d'un altre instrument per facilitar les inversions als països veïns.

Ucraïna ha arribat a reclamar 20.000 milions d'euros a l'any de la UE per signar l'acord. "Aquesta xifra de 20.000 milions a l'any només és una altra xifra dels ucraïnesos. No veiem d'on surt i hauria de ser discutida a la reunió que prepararan les delegacions tècniques", han explicat fonts europees.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés