Actualitzat 22/07/2014 13:35

El Regne Unit, Suècia, Lituània i Letònia aposten per embargar armes a Rússia

Flores y objetos conmemorativos para el MH17, el avión derribado en Ucrania
MAXIM ZMEYEV / REUTERS

Els líders europeus podrien fer una nova cimera extraordinària per abordar sancions econòmiques contra Rússia abans de l'1 d'agost

BRUSSEL·LES, 22 jul. (EUROPA PRESS) -

El Regne Unit, Suècia, Lituània i Letònia han defensat aquest dimarts que la UE imposi un embargament d'armes i equips militars a Rússia després de l'enderroc del vol MH17 la setmana passada presumptament amb un míssil des de territori controlat pels separatistes prorussos a l'est d'Ucraïna i que ha deixat prop de 300 víctimes, la majoria holandeses.

El ministre d'Exteriors britànic, Phillip Hammond, ha deixat que espera que la UE enviï "un senyal molt clar i fort a Rússia" perquè tot i que cert "moviment" per repatriar a les víctimes de l'enderroc de l'avió de Malaysia Airlines i d'accés al lloc del sinistre no es pot "oblidar el context general" donat el suport de Rússia als separatistes i el flux d'armes pesants.

Hammond ha defensat que "el món ha canviat" després de l'enderroc i que els europeus deuen "anar més lluny" de les sancions decidides pels líders europeus el passat 16 de juliol "com a conseqüència" i ha insistit que un embargament d'armes "és una de les coses que hem de veure".

El primer ministre britànic, David Cameron, ha reclamat el cap de setmana que la UE avanç ja en sancions econòmiques contra Rússia, inclòs un embargament d'armes.

El seu homòleg suec, Carl Bildt, ha recordat que els líders europeus van exigir a Rússia una sèrie de passos o actuarien en conseqüència i ha advertit que des d'aleshores Rússia ha augmentat de manera "significativa" la transferència d'armament pesant als separatistes prorussos a l'est d'Ucraïna, inclòs tancs i míssils i que l'enderroc de l'avió de Malaysian Airlines "és una conseqüència d'aquesta política particular".

"Si subministres armes i míssils com han estat fent els russos aquestes coses són probables que ocorrin", ha recalcat. "Havíem d'haver tingut un embargament d'armes fa bastant temps", ha afegit el suec, insistint que "el subministrament d'armes en aquesta situació és alguna cosa un poc difícil de defensar". En tot cas, ha reclamat "preservar la unitat d'Europa" i entre estatunidencs i europeus per poder "gestionar la situació".

Els ministres d'Exteriors de Lituània i Letònia, Linas Linkevicius i Edgars Rinkevics, respectivament també han reclamat imposar un embargament d'armes a Rússia.

Linkevicius ha reclamat "donar estatus d'organitzacions terroristes a les anomenades Repúbliques de Lugansk i Donetsk en primer lloc" i "introduir un embargament d'armes perquè no és lògic que parlem d'acte d'agressió i seguim comerç en armes amb l'agressor".

Alhora, el cap de la diplomàcia lituana ha reclamat actuar "amb més urgència" per posar en marxa l'ampliació de sancions com més individus i per primera vegada empreses russes pactada pels líders europeus en la seva cimera del 16 de juliol perquè el potencial per més sancions individuals està "lluny d'esgotar-se" tot i que ha insistit que "l'essencial" és apuntar contra "el cercle més pròxim" responsable de "el pren de decisions", en suposada al·lusió al cercle del president rus, Vladímir Putin.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés