Actualitzat 05/11/2008 19:37

UE.- BASF demana que la indústria química no hagi de pagar pels permisos d'emissió

BRUSSEL·LES, 5 de novembre (EUROPA PRESS)

L'empresa alemana BASF ha demanat avui a la Unió Europea que la indústria química no hagi de pagar a partir del 2013 pels permisos d'emissió de gasos d'efecte hivernacle, tal com ha proposat la Comissió. BASF ha avisat que, si es mantenen els plans de Brussel·les, es multiplicaran les deslocalitzacions a països amb normes menys estrictes per combatre el canvi climàtic.

L'executiu comunitari ha proposat que a partir del 2013 se subhastin els drets d'emissió per a les empreses, que fins ara es distribuïen de manera gratuïta. En concret, la Comissió vol que des del 2013 el sector elèctric pagui el 100% dels permisos, mentre que per a la resta de sectors industrials se subhastaria únicament el 20% dels drets, tot i que aquesta xifra aniria augmentant progressivament fins al 100% el 2020.

Per evitar les anomenades 'fuites de carboni', les possibles deslocalitzacions d'empreses a països fora de la UE que apliquin normes menys estrictes en la lluita contra el canvi climàtic, Brussel·les proposa que, si al 2010 no hi ha hagut un acord internacional de retallada de les emissions, es busqui una solució per als sectors més vulnerables a la competència internacional, com l'acer, l'alumini o el ciment. La solució podria consistir en donar a aquests sectors drets d'emissió de manera gratuïta.

"Per a la indústria química Alemanya i Europa, això suposarà un increment massiu de costos", ha dit Harald Schwager, membre del consell de directors executius de BASF.

Ha explicat que els plans de Brussel·les costaran gairebé 9.000 milions d'euros anuals a la indústria química de la UE, i entre 450 i 600 milions a l'any només a BASF. Això posarà en risc la competitivitat de les empreses que requereixen un elevat ús de l'energia perquè no podran traslladar els costos als usuaris.

"El resultat serà que la producció que requereix un fort ús de l'energia i tots els llocs de treball que porta associats es traslladarà a països no europeus on la protecció del clima juga un paper menor o no té cap paper", ha alertat Schwager.

Per evitar aquesta situació, BASF reclama que el conjunt de la indústria química europea es declari com a sector exposat a la competència internacional, i per tant segueixi rebent els permisos d'emissió de manera gratuïta. Segons el parer de l'empresa, la llista de sectors exposats s'ha d'elaborar ara mateix i no esperar fins al 2010, perquè la incertesa provocarà que la indústria no faci més inversions.

Schwager ha demanat a més "compensacions" per a la indústria que necessita molta energia per l'increment de preus de l'electricitat que provocarà que se subhastin el 100% dels drets d'emissió d'aquest sector. Finalment, ha donat suport a la proposta del Govern alemany que per a la resta d'empreses se subhastin només el 20% dels permisos durant tot el període, sense arribar al 100% el 2020 tal com demana Brussel·les.

Els països de la UE i el parlament segueixen negociant aquestes propostes i s'han marcat com a objectiu arribar a un acord al desembre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés