Publicat 04/04/2016 16:08

UE diu que cap dels immigrants deportats aquest dilluns a Turquia els ha demanat asil

Refugiados llegan a un centro de acogida de Idomeni, en Grecia
KONSTANTINOS TSAKALIDIS/MSF

BRUSSEL·LES, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha subratllat que cap dels immigrants deportats aquest dilluns a Turquia des de Grècia havia sol·licitat protecció internacional en arribar a territori de la UE, malgrat que ha començat a complir amb els trasllats de refugiats sirians des de Turquia als Estats membres promès a Ankara a canvi que acceptés la tornada de refugiats.

Brussel·les espera que tant Ankara com Atenes adoptin i apliquin els canvis legislatius necessaris perquè les expulsions de refugiats es produeixin en línia amb els estàndards que exigeix el dret internacional i europeu.

"No podem confirmar una xifra exacta, ni les nacionalitats de les persones retornades avui a Turquia, però si hi ha sirians entre ells, són persones que no han presentat demanda d'asil", ha assegurat una portaveu de l'executiu comunitari.

L'acord segellat entre els líders de la Unió Europea i Ankara estableix que seran deportats tots els immigrants arribats a Grècia de manera irregular, inclosos els que demanin protecció internacional. Per a això, cal que les autoritats turques ampliïn la protecció dels refugiats sirians i assegurin drets equivalents als demandants d'asil d'altres nacionalitats.

El Parlament grec va aprovar divendres passat les modificacions de llei necessàries per complir amb la seva part de l'acord, mentre que les autoritats turques han donat "garanties" que faran el propi com més aviat millor, segons han explicat des de la Comissió Europea.

El comissari d'Interior i Immigració, Dimitris Avramópulos, té previstes diverses reunions aquest dilluns a Ankara amb el Govern turc per assegurar la posada en marxa d'aquests requisits.

"Ningú serà retornat a Turquia abans que pugui exercir els seus drets a Grècia, d'acord a la legislació europea i internacional. És una peça clau de l'acord", ha assegurat el portaveu en cap de l'Executiu comunitari, Margaritis Schinas.

TRASLLAT DE REFUGIATS A LA UE

Mentrestant, els Estats membres han començat a rebre els primers refugiats sirians directament des de Turquia, com a part del sistema "un per un" dissenyat a canvi que Ankara accepti la tornada de tots els refugiats arribats a Grècia a partir del passat 20 de març, quan va entrar en vigor l'acord amb la UE.

Alemanya rep aquest dilluns un total de 32 sirians i Finlàndia onze més, segons la xifres ofertes per Brussel·les, que ha afegit que dimarts un altre grup de refugiats d'aquest país serà traslladat als Països Baixos.

Les deportacions d'immigrants irregulars, és a dir, aquells sense dret a protecció internacional s'estan portant a terme des que es va tancar l'acord i, a falta que es doni llum verda al retorn de refugiats, la novetat d'aquest dilluns és el començament dels trasllats a la UE.

Schinas ha defensat que el pas d'aquest dilluns és la part més visible del pla per canviar el flux "desorganitzat, caòtic, irregular i perillós" per noves rutes "organitzades, segures i legals" per arribar a la UE, "en línia amb el dret internacional i europeu".

L'expulsió dels demandants d'asil mostrarà als immigrants que "aquesta és una ruta perillosa i la ruta equivocada", mentre que la reubicació de refugiats sirians serà la prova de com la UE assumeix la seva "responsabilitat", ha asseverat el portaveu.

Durant el cap de setmana passat, l'agència europea per al control de la frontera exterior (Frontex) va desplegar 206 efectius a les illes gregues per ajudar les autoritats a posar en marxa l'acord. L'Agència europea per a l'asil (EASO), per part seva, ha enviat 32 agents de suport i enviarà 30 més abans de dimecres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés