Actualitzat 07/03/2016 13:09

La UE examina amb Turquia barrar el pas també als demandants d'asil sirians

Inmigrantes y refugiados en Idomeni (Grecia), cerca de Macedonia
MARKO DJURICA / REUTERS

BRUSSEL·LES, 7 Març (EUROPA PRESS) -

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea examinen aquest dilluns amb Ankara barrar el pas a la frontera d'aquest país amb Grècia també als demandants d'asil sirians, amb l'objectiu d'examinar cas per cas i acceptar o rebutjar la seva reubicació dins de la UE "des de Turquia".

   La idea ha estat dissenyada pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, però no ha estat encara presentada a la resta de socis, segons han indicat a Europa Press fonts consultades.

   L'objectiu és poder tornar a les autoritats turques tots els immigrants que intentin entrar a la UE a través de Grècia, independentment de si es tracta d'immigrants irregulars o de demandants de protecció internacional, per tramitar els expedients cas per cas des de Turquia.

   El primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, participa en una cimera amb els líders europeus a Brussel·les per intentar avançar en una solució a la crisi de refugiats, inclòs un compromís d'Ankara per acceptar la devolució d'immigrants "econòmics".

   La nova proposta de Jucnker i Merkel faria un pas més en incloure en el tracte totes les persones procedents de Síria, malgrat ser un país en guerra.

   Perquè la devolució d'un demandant d'asil a un tercer país sigui compatible amb el dret internacional, cal que aquest país, Turquia en aquest cas, sigui considerat com un 'país segur'. Es tracta d'una noció que "no existeix com a possibilitat" en l'àmbit de la UE, però que sí que es produeix en el sentit bilateral en el cas de les relacions entre Grècia i Turquia.

   A canvi, la Unió Europea es comprometria a reubicar al seu territori tants demandants d'asil des de Turquia com sol·licitants de protecció internacional siguin rebutjats a la frontera grega.

   Amb això, Brussel·les advoca per difuminar la divisió entre el programa europeu de reubicació de refugiats des de Grècia i Itàlia, que no està donant els resultats esperats i al qual es resisteixen diversos estats membre, i el pla per reallotjar des de tercers països 20.000 refugiats, al qual ningú s'oposa a la UE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés