Actualitzat 12/06/2013 19:03

UE.- L'Eurocambra demana que condemnats per corrupció no puguin ocupar càrrecs públics a la UE

Parlamento Europeo
ARTURO LOPO

ESTRASBURG (FRANÇA), 12 juny (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament Europeu ha reclamat que cap condemnat per delictes de corrupció pugui accedir a un càrrec públic a la Unió Europea durant un mínim de cinc anys, i alhora ha demanat tancar també la licitació de contractes públics als qui hagin comès aquest i altres "delictes greus contra l'interès públic", com el finançament del terrorisme, el blanqueig de capitals i el tràfic de persones.

L'informe amb més suport pels eurodiputats reunits aquesta setmana a Estrasburg (França) a mà alçada forma part dels treballs de preparació de l'estratègia contra els crims transfronterers que els 27 fixaran el pròxim octubre, i assenyala la necessitat d'"intensificar la cooperació policial i judicial" a la Unió Europea i amb els tercers països per combatre la delinqüència organitzada.

L'objectiu és protegir l'economia europea de delictes financers que, segons dades de la Comissió Europea, mouen al voltant de 120.000 milions d'euros a l'any a la Unió Europea, és a dir l'1% del PIB comunitari. A escala global, les activitats il·lícites sumen prop del 3,6% del PIB mundial, d'acord amb Brussel·les.

El text que van adoptar els eurodiputats aquest dimarts adverteix als partits polítics que la seva responsabilitat a l'hora d'elegir candidats o de confeccionar les llistes electorals implica també el "supervisar la qualitat" dels seleccionats. Han de tenir un "estricte codi d'ètica" i de conducta amb normes "clares i transparents" sobre les donacions a partits polítics.

En aquest context, l'Eurocambra recomana als estats membre que introdueixin i apliquin, com "element del sistema de sancions", el principi de "no elegibilitat" que deixaria fora als condemnats per corrupció. I aposta per un període "no inferior a cinc anys" per al càstig perquè abraci tots els tipus de comicis.

A més d'allunyar els corruptes dels càrrecs i contractes públics, els eurodiputats plantegen que es posi final al secret bancari, pel que reclamen la col·laboració dels bancs, companyies d'assegurances i institucions financeres perquè facilitin "tota la informació sobre les entitats corporatives i els beneficiaris finals".

També advoquen per establir les eines informàtiques necessàries per permetre la traçabilitat dels moviments financers i la detecció dels casos delictius.

Per avançar en la lluita contra el crim organitzat, l'Eurocambra creu a més necessari que Brussel·les legisli per crear un "programa europeu eficaç de protecció" per als qui col·laboren amb la justícia i denuncien als corruptes, així com els qui testifiquen o informen durant la investigació.

Els eurodiputats han aprofitat aquest informe per reiterar la necessitat de tenir una Fiscalia europea i demanar a la Comissió una proposta concreta al respecte d'aquí a setembre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés