Actualitzat 24/01/2017 11:14

UE nega als bancs el dret a indemnització per pèrdues per la reestructuració de deute grec

Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
EUROPA PRESS

BRUSSEL·LES, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dimarts que el Banc Central Europeu (BCE) no està obligat a reparar els perjudicis soferts pels bancs comercials que tenien títols de deute grec en el marc de la reestructuració de la mateixa acordada el 2012.

En el marc dels acords tancats aquest any per alleujar el deute grec, una societat i un banc francesos que tenien títols de deute grecs van sol·licitar a la justícia europea que condemnés el BCE a reparar el dany que els van causar les mesures. En especial, la decisió del BCE de deixar d'admetre com col·lateral el deute que no tingués un aval de recompra de l'Estat grec.

En concret, van acusar la institució monetària de violar la confiança legítima dels posseïdors privats, el principi de seguretat jurídica i el principi d'igualtat de tracte dels creditors privats.

En la seva sentència, el TJUE ha desestimat el recurs i ha exclòs qualsevol responsabilitat del BCE, en entendre que no hauria comès "cap acte il·lícit" en el marc de l'aplicació del seu programa de canvi de títols de deute grec.

El tribunal considera que els bancs comercials no poden invocar el principi de protecció de la confiança legítima ni el principi de seguretat jurídica a l'àmbit de la política monetària. Segons l'opinió del TJUE, l'actuació del banco central no pot entendre's com un estímul per adquirir o conservar títols, sinó que es va limitar a restablir la qualitat de seguretat d'aquests títols "a fi de mantenir provisionalment l'estabilitat i el bon funcionament de l'Eurosistema".

Per tant, considera que la política del BCE "no incloïa garanties precises, incondicionals i concordants dirigides a garantir que no es produiria un eventual impagament de Grècia". A això, el TJUE afegeix que "com operadors diligents i prudents", les entitats financeres "havien de ser conscients de la situació econòmica de gran inestabilitat" i "el risc considerable d'un impagament de Grècia".

De la mateixa forma, la justícia europea apunta que tampoc és aplicable el principi general d'igualtat de tracte, ja que els bancs que van adquirir deute grec i el BCE "no es trobaven en una situació comparable" perquè els primers van comprar deute amb un fi lucratiu mentre que el BCE va actuar amb l'objectiu de "mantenir l'estabilitat dels preus i la bona gestió de la política monetària".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés