Publicat 05/01/2023 09:53

Vatic.- Arrenca el funeral de Benet XVI presidit per Francesc

Arrenca el funeral per a Benet XVI a la Plaa de Sant Pere
Oliver Weiken/dpa

ROMA, 5 gen. (EUROPA PRESS) -

El funeral pel papa emrit, Benet XVI, presidit pel Papa Francesc, ha arrencat aquest dijous 5 de gener a les 09.30 hores, en una cerimnia solemne que tanca l'era de la convivncia de dos pontífexs a l'Església. Tot i que encara no hi ha xifres oficials d'assistncia, entre 65.000 i 80.000 persones caben a la Plaa de Sant Pere, que es veu prcticament plena. El Pontífex ha arribat pocs minuts abans de l'inici en cadira de rodes i ha pujat a l'altar.

No és la primera vegada, en tot cas, que un papa participa en el funeral d'un altre. En 1802, Pius VII va rebre les restes mortals de Pius VI, mort a l'exili a Frana el 1799 i va assistir a la solemne missa funeral a Sant Pere.

Prviament al funeral d'aquest dijous, un grup de dotze sediaris, els antics portadors de la Silla Gestatoria dels Papes, han traslladat a coll a les 08.50 hores el fretre de Benet XVI fins a l'altar predisposat a la plaa de Sant Pere. El secretari personal del papa emrit, Georg Ganswein, i el mestre de cerimnies Litúrgiques Pontifícies, Diego Giovanni Ravelli, han collocat l'evangeli damunt del fretre mentre els fidels resaven el rosari.

Després de tres dies de capella ardent, que van arrencar el dilluns, l'endem passat de la defunció del papa emrit als 95 anys, en els quals gairebé 200.000 persones s'han apropat fins a la basílica de Sant Pere per acomiadar-l'ho, entre ells la Reina Sofia, el ministre de Presidncia, Félix Bolaños, i molts cardenals, bisbes i sacerdots espanyols, el Papa oficiar les exquies a la plaa de Sant Pere del Vatic.

A l'altar, a més del Papa Francesc -que celebra la missa amb gairebé 4.000 sacerdots- hi ha el cardenal deg, Giovanni Battista Re. Més de 1.000 periodistes de més de 30 pasos s'han acreditat per cobrir l'histric esdeveniment que marcar el tancament d'una era al Vatic marcada per la convivncia de dos pontífexs.

Nombrosos representants ecumnics estan en la celebració, entre ells els metropolitans Emmanuel de Calcedonia i Policarpo d'Itlia, pel patriarcat Ecuménico de Constantinoble, així com el president del Departament de Relacions Eclesistiques Exteriors del Patriarcat de Moscou, el Metropolit Antonio de Volokolamsk. No obstant, una notada absncia és la del Patriarca Kirill.

El funeral segueix pas a pas el que marca el ritu 'Ordo exequiarum Romani Pontificis', el mateix que s'usaria si fos un pontífex reinant, com ja es va fer en el funeral de sant Joan Pau II en 2005, encara que amb alguns canvis.

Per exemple, es prescindeix de les oracions de súpliques finals, les de l'Església de Roma i les Iglesias orientals, que són molt específiques del Papa actiu.

La cerimnia és "solemne, per sbria", tal com va confirmar el Vatic en respecte de la voluntat del difunt papa emrit i només hi assisteixen de forma oficial les delegacions de govern i presidncia d'Itlia i Alemanya. La resta ho fan a títol personal.

En representació d'Alemanya, ptria natal de Ratzinger, hi ha el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president d'aquest país, Frank-Walter Steinmeier, i per part d'Itlia, el president Sergio Mattarella i la primera ministra Giorgia Meloni.

ASSISTNCIA DE LA REINA SOFIA I ELS REIS BELGUES

En total, acudeixen a la cerimnia tres monarques, nou caps d'Estat i quatre primers ministres. La Reina Sofia es troba en primera fila al costat dels reis Felipe i Matilde de Blgica.

També hi són presents almenys mitjana dotzena de bisbes espanyols, entre ells, el president, vicepresident i secretari general de la Conferncia Episcopal Espanyola, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, el cardenal arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, i el bisbe auxiliar de Toledo, César García Magán, respectivament, que acudiran en representació de la Conferncia Episcopal Espanyola.

Per a la veneració pública que va culminar aquest dimecres, Benet XVI descansava sobre un catafalc, cobert per una tela de vellut vermell i sostingut per dos coixinets, amb una casulla vermella i porta en el cap una mitra blanca adornada. Entre les seves mans hi tenia entrelleat un rosari.

A diferncia dels seus predecessors, no portava el palli papal, la cinta de llana amb creus que es posa sobre les espatlles i que simbolitza la potestat de govern en una determinada jurisdicció. De fet, ser enterrat sense vestir-l'ho, i, en canvi, ser collocat en el taüt com es fa amb els bisbes emrits.

Tampoc llueix al dit l'anell del pescador que va usar durant el pontificat. En el passat, per evitar que algú pogués falsificar-ho, es procedia a la seva destrucció immediata just després de confirmar la seva mort. Per en el cas de Benet XVI, el seu anell papal va ser destrut en 2013, quan va anunciar la seva renúncia. El mateix succeeix amb la creu pastoral, el bastó rematat amb una creu que té un significat parallel al del palli.

Les portes de la basílica de Sant Pere es van tancar aquest dimecres a les 19.00 hores i es va comenar a preparar el cos per al sepeli. Amics íntims de Benet XVI, entre ells el seu secretari personal, Georg Gnswein, qui ha roms al seu costat tots aquests anys, han estat presents per vetllar el seu cos tal com van fer en la capella ardent installada en el monestir Mater Ecclesiae del Vatic quan va morir dissabte passat.

Gnswein va ser l'encarregat de cobrir-lo amb un vel de seda blanca. Un gest que ja es va fer durant el funeral de sant Joan Pau II el 2005. En aquella ocasió, el funeral va durar tres hores i va ser presidit pel llavors Deg del Collegi Cardenalicio, el cardenal Joseph Ratzinger.

El fretre amb les restes mortals de Benet XVI ha estat traslladat a la plaa de Sant Pere a les 8.50 hores per a la pregria del Rosari per part de tots els fidels, poc abans que arribés el Papa Francisco per a la celebració.

Les seves restes han estat collocats en un taüt de xiprer. Aquest és el que est a la plaa de Sant Pere per al funeral. En acabar la cerimnia, aquest taüt ser traslladat de nou a la basílica de Sant Pere i s'introduir en dos fretres més, que es contenen l'un a un altre. D'aquesta manera, la primera capa del triple taüt est elaborada en xiprer, mentre que la capa del mitj ser de zinc i la tercera estar tallada en roure. Tant la preparació del cos per al sepeli, previ al funeral com l'últim passatge seran privats, i, per tant, no est previst que hi hagi ni cmeres ni periodistes.

Al taüt, a més, s'hi han collocat les monedes encunyades entre 2005 i 2013, les del seu pontificat que va acabar en renúncia. Entretant, en un tub metllic, s'han introdut alguns textos amb els fets més destacats de la seva biografia com Benet XVI.

Les restes mortals de Benet XVI ocuparan la tomba del seu antecessor, Joan Pau II, a la cripta sota la basílica de Sant Pere.

D'aquesta manera, el cos del difunt papa emrit descansar a les grutes vaticanes juntament a dels d'altres pontífexs. El 2011, després d'haver estat proclamat beat, el cos de sant Joan Pau II va ser traslladat des de la tomba que ara ocupar el papa emrit fins a la superfície de la basílica, en una capella, per permetre una major afluncia de fidels. Des de llavors les restes mortals del papa polons reposen a la capella de Sant Sebasti, que es troba a la part dreta, entrant a la basílica de Sant Pere, entre la qual acull la Pietat', de Miguel Ángel, i la Capella del Santíssim.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés