Actualitzat 02/08/2016 09:47

El CNE confirma la validació de firmes de la primera fase per activar el revocatori contra Maduro

Colas para validar la firma para el revocatorio en una oficina del CNE
REUTERS

CARACAS, 2 ago. (EUROPA PRESS) -

El Consell Nacional Electoral (CNE) de Veneçuela ha confirmat aquest dilluns que l'oposició ha validat correctament les rúbriques necessàries per continuar amb el procés d'activació del referèndum revocatori contra el president, Nicolás Maduro.

La presidenta de l'ens, Tibisay] Lucena, ho ha anunciat aquest dilluns en una roda de premsa, confirmant així que l'oposició podrà finalment iniciar la segona fase del procés, en què hauran de recopilar les firmes del 20 % del cens electoral --al voltant de quatre milions--.

Si bé s'ha superat el número necessari de firmes --unes 200.000--, Lucena ha advertit que l'empremta de més de 1.300 persones "no correspon" amb la persona que diu ser, el que equival a alguna cosa més del 0,30 % de les firmes. Així, ha sol·licitat a la Fiscalia que investigui un possible frau en les firmes, també entre les més de 200 que s'han presentat de manera duplicada.

Tot i això, de les al voltant de 400.000 rúbriques presentades, entorn del 98% sí coincideixen amb la base de dades de l'òrgan, pel que han estat acceptades en aquesta primera fase.

El que no s'ha confirmat de moment és la data per portar a terme aquesta segona fase. Una vegada confirmada la validació, la Taula de la Unitat Democràtica (MUD) --qui lidera el procés d'activació del referèndum-- disposa de dos dies per fer una petició formal davant de l'òrgan per iniciar la segona fase.

Després, el CNE haurà d'anunciar, en un període de 15 dies hàbils, quan comença la fase de recol·lecció del 20% dels inclosos en el cens electoral que vulguin abonar la petició. Aquest pas haurà de portar-se a terme en no més de tres dies.

Amb aquest, l'oposició ha fet un pas més en el llarg camí que li queda per recórrer perquè es faci una consulta popular que decideixi si Maduro es queda fins al final del seu mandat o és revocat del seu càrrec.

ABANS DE FINAL D'ANY

Segons l'oposició, el CNE està intentant endarrerir el referèndum tot el possible, ja que d'acord amb la Constitució veneçolana, si Maduro és revocat a partir de 2017, serà el seu vicepresident qui accedeixi al poder i no caldran noves eleccions. Maduro, per part seva, ha declarat moltes vegades que el revocatori no es farà aquest any.

Si finalment aconsegueixen les gairebé quatre milions de firmes necessàries, el CNE disposarà d'un termini de 15 dies per revisar-les, període en el qual podrà rebutjar-les i exigir noves firmes. Això ha estat el que ha passat el 2004, quan l'oposició va intentar revocar al mort Hugo Chávez.

En el suposat cas que el CNE consideri que s'ha arribat al número requerit firmes validades, ha de convocar el referèndum d'aquí als següents 90 dies. Perquè Maduro sigui revocat, l'oposició ha d'aconseguir que votin a favor de la seva sortida en la consulta popular el mateix nombre de persones que van votar per ell a les eleccions de 2013, uns set milions i mig de persones.

L'oposició culpa al líder 'chavista' de ser el principal responsable de la situació dolenta econòmica per la qual està passant el país, que té la inflació més alta del món. Maduro, per part seva, denuncia que està sent víctima d'una "guerra econòmica" dels seus enemics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés