Actualitzat 24/05/2022 18:06

Von der Leyen acusa Rússia de crear una crisi alimentària mundial

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen
Manuel Lopez/World Economic Foru / DPA

BRUSSELLES, 24 maig (EUROPA PRESS) -

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha acusat aquest dimarts el rgim rus de Vladímir Putin de fomentar una crisi alimentria internacional per utilitzar la destrucció de cultius i la confiscació de collites de cereals a Ucrana com una arma de guerra.

"Veiem com Rússia converteix el seu subministrament d'energia en una arma, amb repercussions a tot el món. Malauradament, és el mateix escenari que veiem que es dibuixa en la seguretat alimentria", ha defensat Von der Leyen durant una intervenció en el Frum Econmic de Davos.

La cap de l'executiu comunitari ha criticat així que el Kremlin "utilitzi la fam i el blat per assentar el seu poder", amb una estratgia que inclou la destrucció dels camps agrícoles ucranesos i la suspensió de les seves prpies exportacions per apujar els preus del mercat mundial.

"Avui, l'artilleria russa bombarda les sitges de gra a tot Ucrana de manera deliberada i els navilis de guerra russos encerclen al mar Negre els bucs ucranesos plens de cereals i llavors de girasol", ha denunciat Von der Leyen, després d'acusar Moscou d'utilitzar com un "xantatge" els seus propis contingents i oferir blat "a canvi de suport polític".

L'exministra alemanya ha recordat que són els pasos més frgils i les poblacions més vulnerables els que pateixen amb més impacte les conseqüncies de la falta d'aliments i ha reclamat més collaboració a nivell mundial per fer arribar cereals als mercats internacionals.

La UE treballa per establir "corredors de solidaritat" que facilitin el transport de mercaderies de primera necessitat i connectar la frontera ucranesa amb els ports europeus, ha dit.

Uns 20 milions de tones de cereals estan bloquejats a Ucrana, segons dades ofertes per Von der Leyen, qui també ha indicat que mentre que les exportacions de blat abans arribaven als 5 milions de tones per mes ara amb prou feines és d'entre 200.000 i un milió de tones.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés