Actualitzat 06/02/2024 11:47

Von der Leyen retira el pla per reduir un 50% els pesticides davant la "polarització" del sector agrícola

Archivo - La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen
Philipp von Ditfurth/dpa - Archivo

Defensa l'agricultura sostenible i allarga la mà als productors per participar en la revisió de la norma a pocs mesos de les eleccions

BRUSSEL·LES, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest dimarts que retirarà la proposta per reduir a la meitat l'ús dels pesticides a la UE perquè s'ha convertit "en un símbol de polarització" i considera que el pròxim executiu comunitari podrà fer un nou pla "més madur" amb la participació dels pagesos i les conclusions del Diàleg Estratègic amb el sector que va arrencar a finals de gener.

La líder alemanya ha recordat que la Comissió va proposar aquesta regulació per reduir els riscos dels productes fitosanitaris, però "ha esdevingut un símbol de polarització" a quatre mesos de les eleccions europees. A més, ha explicat que la proposta ja cuejava després d'haver estat rebutjada pel Parlament Europeu i quedar bloquejada en el Consell, per la qual cosa en proposarà la retirada al Col·legi de comissaris.

"Ens volem assegurar que els pagesos continuïn sent els protagonistes d'aquest procés", ha apuntat Von der Leyen en una intervenció davant el ple del Parlament Europeu a Estrasburg (França) per repassar els assoliments de l'última cimera de l'1 de febrer, que va coincidir amb una manifestació multitudinària de pagesos de tot Europa a Brussel·les.

Von der Leyen ha reconegut el descontentament dels pagesos, que "se senten bandejats" i "mereixen que se'ls escolti", però ha advertit, alhora, que "també saben que l'agricultura ha d'evolucionar cap a un model de producció més sostenible perquè les explotacions continuïn sent rendibles en els pròxims anys".

Per aquest motiu, ha afegit, ha impulsat el Diàleg Estratègic sobre el Futur de l'Agricultura a la UE, que compta amb representants del sector agrari, les comunitats rurals, la indústria de llavors i fertilitzants, el sector alimentari, però també el sector financer, els grups de consumidors i ecologistes i la ciència.

Els resultats i recomanacions que sorgeixin d'aquest diàleg, que s'esperen a finals d'estiu, es debatran al Parlament Europeu i amb els estats membres i constituiran la base de la futura política agrícola.

"Hem d'analitzar plegats la situació, compartir idees i desenvolupar escenaris de futur. Hem d'anar més enllà d'un debat polaritzat i generar confiança. La confiança és la base fonamental de les solucions viables", ha explicat la presidenta de l'executiu comunitari, abans d'incidir en la importància d'"evitar entrar al joc de les culpes i trobar solucions comunes als problemes".

 




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés