Actualitzat 05/05/2017 09:37

Vuit països de Llatinoamèrica condemnen la "recrudescència de la violència" a Veneçuela

Manifestació de l'oposició veneçolana
CARLOS GARCIA RAWLINS

MADRID, 5 maig (EUROPA PRESS) -

Els Governs d'Argentina, Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Guatemala, Hondures, Mèxic i Paraguai han emès un comunicat aquest dijous a la nit per "deplorar" la "deterioració" de la situació a Veneçuela, on des de fa més d'un mes se succeeixen nombroses manifestacions contra l'Executiu de Nicolás Maduro i que han deixat "un creixent nombre de morts i centenars de ferits".

"Condemnem l'ús excessiu de la força per part de les autoritats veneçolanes contra la població civil que protesta contra les mesures del Govern que afecten l'estabilitat democràtica, polaritzen encara més la societat veneçolana i provoquen la pèrdua de vides humanes, la majoria persones joves", han assenyalat en el text.

Així mateix, han fet una crida al Govern de Veneçuela perquè "respecti els Drets Humans dels seus ciutadans, com ho contempla la seva Constitució".

En el text, els vuit països han recordat que com a membre del Consell dels Drets Humans de les Nacions Unides, Veneçuela "té l'obligació d'aplicar les normes més estrictes sobre la promoció i protecció dels Drets Humans en compliment dels compromisos i obligacions derivats dels tractats internacionals que sobre el tema ha subscrit i ratificat".

En aquest context, han reiterat les seves exigències --que coincideixen amb les de l'oposició-- de complir amb el calendari electoral, alliberar els considerats presos polítics, restituir les funcions de l'Assemblea Nacional, controlada per l'oposició des del desembre del 2015, i garantir la separació de poders.

Finalment, han instat "tots els sectors" a no donar suport a "accions que generin més violència" i han insistit que l'única "solució duradora a la crítica situació que es viu a Veneçuela" és la de "concretar un acord nacional".

La tensió política a Veneçuela va aconseguir un nou repunt al març passat, quan el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) va eximir temporalment dels seus poders l'Assemblea Nacional --controlada per l'oposició des del desembre del 2015-- i va deixar sense immunitat parlamentària els diputats.

Des de llavors, s'han dut a terme nombroses protestes, tant convocades per l'oposició com pel 'chavisme', algunes de les quals han derivat en actes de violència.

Fins al moment, s'han registrat un total de 35 morts des que van arrencar, segons l'últim balanç ofert per la Fiscalia, encara que entre aquestes xifres hi ha 17 persones que, si bé van morir en el període de les protestes, sinó en diferents incidents --saqueigs o accidents de trànsit--, la qual cosa deixa en 18 el total de víctimes en les manifestacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés