Publicat 01/03/2022 11:19

Zelenski s'adreçarà al Parlament Europeu després de demanar a la UE l'adhesió "immediata" d'Ucraïna

El president d'Ucrana, Volodímir Zelenski
-/Ukrinform/dpa

MADRID, 1 març (EUROPA PRESS) -

El president ucrans, Volodímir Zelenski, s'adrear aquest dimarts a l'Eurocambra de cara al ple extraordinari convocat per la presidenta, Roberta Metsola, davant l'avan de les tropes russes a Ucrana i l'endem que el mateix Zelenski va sollicitar a la Unió Europea l'adhesió "immediata" del país.

Metsola ha confirmat la informació i ha assenyalat que el ple comenar a les 12.30 per abordar la invasió d'Ucrana. "El president Zelenski i el president del parlament ucrans, Ruslan Stefanchuk, s'uniran i parlaran al món", ha assenyalat la presidenta del Parlament Europeu en el seu compte de Twitter.

Est previst que el president del Consell Europeu, Charles Michel, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alt representant de la UE per als Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, pronuncin un discurs davant els eurodiputats.

"Estem sent testimonis de la invasió d'un estat sobir i independent. Els valors i la llibertat estan en joc. Ens hem d'aixecar i no mirar cap a una altra banda", ha dit Metsola.

En aquest sentit, ha assegurat que després del debat sobre l'agressió russa contra Ucrana l'Eurocambra adoptar una resolució sobre aquest assumpte. El text també mostrar suport a la perspectiva europea del país.

En concret, el document al qual ha tingut accés Europa Press demanar a les institucions europees "treballar per atorgar l'estatus de candidat a Ucrana", en línia amb els tractats europeus i d'acord amb el mrit del país.

Segons les regles de la UE, quan una petició d'adhesió arriba al Consell de la UE, la presidncia de torn, en aquest cas Frana, n'hauria d'informar la resta de socis i notificar la demanda també al Parlament Europeu i als parlaments nacionals. A continuació, els ministres d'Afers Exteriors serien els encarregats d'avaluar el cas i decidir si demanar el dictamen de Brusselles.

Respecte a l'opinió de la Comissió, és una fase que requereix habitualment un termini d'entre quinze i divuit mesos, per fonts europees apunten que no es tracta d'un termini tancat i es pot allargar o ser "significativament més curt" atenent consideracions "polítiques".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés