El 26,9% dels xiquets de la Comunitat viu en risc de pobresa, segons l'UNICEF

Pobreza, niña, hambre
Foto: REUTERS
Actualizado 24/6/2014 15:46:40 CET

La necessitat de menjadors escolars a l'estiu són la "punta de l'iceberg" d'una pobresa estructural

   VALÈNCIA, 24 Jun. (EUROPA PRESS) -

   La responsable de Sensibilització i Polítiques de la Infància de l'UNICEF a la Comunitat Valenciana, Marlene Perkins, ha advertit que els xiquets en risc de pobresa en este territori ascendix al 26,9 per cent, és a dir, més d'un quart de la població infantil, ha apuntat. A Espanya són més de 2,3 milions, un 27,5 per cent.

   També ha crescut el percentatge de xiquets que patix privació material severa: d'un 5,5 per cent el 2008 ha passat a un 8,3 per cent a Espanya, mentre que a la Comunitat Valenciana ha augmentat fins al 9,7 per cent. En este sentit, ha anunciat que el novembre publicaran un informe més detallat amb dades autonòmiques.

   Perkins s'ha pronunciat d'esta manera durant una trobada amb els mitjans a València per a donar a conéixer l'informe 'La Infància a Espanya 2014. El valor social dels xiquets: cap a un Pacte d'Estat per la infància'.

   El document recull els índexs de pobresa relativa infantil, que es referix als menors que viuen en llars amb una renda està per baix del 60 per cent de la mitjana nacional. Este llindar és el mínim necessari per a que les famílies puguen viure amb allò necessari i, segons dades de l'INE, l'esmentat llindar per a una família de dos adults i dos xiquets de menys de 14 anys, de 17.040 euros anuals.

   La treballadora de l'UNICEF ha apuntat que també "s'ha triplicat" les unitats familiars amb els seus membres en atur i menors a càrrec. De fet, ha ressaltat que "tenir xiquets es convertix en un factor de risc per a la pobresa" perquè l'esforç que cal fer per a tirar endavant esta situació "es produïx en un entorn hostil", i l'Administració Pública "no afavorix que els xiquets puguen créixer amb els seus drets complits".

EDUCACIÓ

   L'informe també fa un balanç de la situació escolar, amb dades del 2010-2011, quan l'índex de fracàs escolar era del 30,4 per cent en la Comunitat; i d'abandonament escolar, que en la Comunitat del 26,9 per cent. Estes dades, tot i això, han baixat els últims anys, ha apuntat

   Altres indicadors són la taxa d'escolaritat de zero a tres anys, que a Espanya és del 30,7 per cent i en la Comunitat és del 25,3 per cent. També, l'índex de carència de material severa, que és un indicador de pobresa alta, a Espanya és del 8,3 per cent i en la Comunitat, del 9,7 per cent.

   Perkins ha destacat que "es percep que en les comunitats amb major índex de pobresa este tipus d'indicadors són pitjors que en aquelles autonomies amb major riquesa i menys habitants per metre quadrat".

BEQUES DE MENJADOR

   l'UNICEF advertix que per a aconseguir l'accés en igualtat de condicions hi ha, com a mecanisme, les beques de menjador i les de llibres. En relació amb les beques de menjador, l'UNICEF demana "més inversió i que es revisen de manera que arriben als xiquets que ho necessiten durant tot l'anys".

   "No ens sembla malament que s'habiliten menjadors en temporada d'estiu, però no pot ser una situació puntual de dos mesos, s'ha de complementar amb ajudes a les famílies per a que complisquen amb l'alimentació dels seus fills", ha dit en este sentit. Alhora, ha dit que la necessitat d'habilitar menjadors escolars "és la punta de l'iceberg", perquè darrere hi ha una pobresa estructural.

TRANSMISSIÓ INTERGENERACIONAL DE LA POBRESA

   A més, ha assenyalat que existix un altre component com és la transmissió intergeneracional de la pobresa, que es referix al risc que els xiquets amb famílies amb menor nivell educatiu siguen pobres en l'edat adulta.

   Concretament, ha assenyalat que els menors amb pares amb només l'ESO tenen un 47,4 per cent probabilitat de ser pobres quan siguen adults. Els xiquets amb pares universitaris, del 12 per cent. Al respecte, Perkins ha asseverat que la desigualtat en l'educació "va a perpetuar la desigualtat en les futures generacions".

colaboracio