El 51% dels espanyols, a favor d'augmentar la despesa en defensa, per sota de la mitjana mundial

Archivo - Arxiu - Dos militars de l'Exèrcit de Terra netegen un tanc abans l'acte solemne d'homenatge a la bandera nacional i desfilada militar en el Dia de la Hispanitat, a 12 d'octubre de 2022
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo
Publicado: miércoles, 7 diciembre 2022 18:52

   El 75% tem que es produïsca una Tercera Guerra Mundial en els pròxims 25 anys, segons un sondeig d'Ipsos

   MADRID, 7 Dic. (EUROPA PRESS) -

   Una mica més de la meitat dels espanyols es mostra partidari d'incrementar la despesa en defensa en el context actual, una dada allunyada de la mesura del 64% mundial, segons un sondeig realitzat per Ipsos en 33 països per a Halifax International Security Forum 2022.

   Així, el 51% dels espanyols consultats es mostra a favor d'augmentar la despesa en defensa, cinc punts més que en 2021, la qual cosa situa Espanya com el tercer país per la cua en suport a un major desemborsament en matèria militar, només per darrere d'Hongria (46%) i Itàlia (43%).

   L'altra cara de la moneda és Ucraïna, on el 92% dels seus ciutadans es mostren a favor en un moment en què el país és objecte d'una invasió per part de Rússia. El suport també és elevat a Polònia amb un 81%, 16 punts més, i Suècia, amb un increment de 12 punts i tercer en el rànquing europeu (76%).

   Per la seua banda, segons ha explicat Ipsos, Països Baixos, França, el Regne Unit i Alemanya, on l'any passat només la meitat de la població es mostrava a favor, el suport s'ha incrementat fins a situar-se entre el 71% i el 65%.

   En un altre ordre de coses, el 75% dels espanyols creuen que hi haurà una Tercera Guerra Mundial en els pròxims 25 anys, cinc punts més que l'any passat. La dada també és superior a la mitjana mundial, que se situa en el 73%, amb un augment de deu punts.

   Espanya se situa així en el 'top 5' dels països europeus més convençuts que hi haurà un nou conflicte internacional compartint percentatge amb França i Països Baixos. Per damunt, segons Ipsos, se situen Irlanda, en primera posició (80%), seguit de Bèlgica i Romania que comparteixen percentatge (77%).

   En el cas d'Ucraïna, la dada se situa en el 70% malgrat les seues circumstàncies actuals, la qual cosa deixa el país en la part baixa de la taula, igual que Alemanya, amb un 63%.

   D'altra banda, el sondeig també posa de manifest l'impacte negatiu que la població percep que tindrà en la societat el desenvolupament en l'àmbit tecnològic i digital. Així, el 57% de mitjana mundial creu que la tecnologia digital soscavarà les llibertats democràtiques tal com les coneixem hui en dia, dos punts més. En el cas d'Espanya, aquesta qüestió es percep de manera similar, amb un 55%, un augment de cinc punts respecte a 2021.

   Per a la realització d'aquest estudi en 33 mercats, Ipsos ha entrevistat a un total de 32.507 adults entre el divendres 23 de setembre i el divendres 7 d'octubre de 2022.

   Els països en què s'ha dut a terme el sondeig amb unes 1.000 entrevistes són Alemanya, l'Aràbia Saudita, l'Argentina, Austràlia, Bèlgica, el Brasil, el Canadà, Xile, la Xina, Colòmbia, els Unió dels Emirats Àrabs, Espanya, França, l'Índia, Indonèsia, Itàlia, el Japó, Malàisia, Mèxic, Països Baixos, el Perú, Polònia, el Regne Unit, Romania, Sud-àfrica, Suècia, Tailàndia i Ucraïna. D'altra banda, a Hongria, Irlanda i Turquia s'han realitzat unes 500 entrevistes.