Una acusació d'Imelsa demana al jutge l'ingrés a la presó del 'yonki dels diners' per risc de fugida

Archivo - Arxiu - El penalista Juan Carlos Navarro i l'autodenominat 'yonki dels diners', Marcos Benavent
Rober Solsona - Europa Press - Archivo
Publicado: miércoles, 18 mayo 2022 12:26

   L'advocat de Benavent, després de la sollicitud: "Qui així actua se situa en la línia dels estats totalitaris com a mesura coercitiva"

   VALNCIA, 18 May. (EUROPA PRESS) -

   Acció Cívica contra la Corrupció, acusació popular en el cas Imelsa, ha sollicitat l'ingrés a la presó de l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, autodenominat 'yonki dels diners', en apreciar risc de fugida.

   Així consta en l'escrit que ha rems l'acusació al Jutjat d'Instrucció número 18 de Valncia, encarregat d'investigar el cas Imelsa. Una de les peces del procediment, la de Thematica, que suma nou acusats, entre ells el propi Benavent, est sent jutjada en l'Audincia de Valncia.

   En concret, Acción Cívica ha sollicitat en el seu escrit, consultat per Europa Press, que convoque audincia per a decretar la presó provisional de Benavent, qui va canviar la seua versió dels fets el passat mes d'octubre, quan va assegurar que les gravacions que van originar la causa van ser manipulades per ell i pel seu ex-sogre, Mariano López.

   Benavent va ratificar aquesta última versió en el juí, amb el que el seu nou lletrat, Juan Carlos Navarro, ha sollicitat la nullitat de les mateixes en el trmit de qüestions prvies.

   Davant aquesta nova situació, en la qual Benavent ha deixat de collaborar amb la justícia, l'acusació popular reclama, com a mesura cautelar, l'ingrés a la presó de l'acusat, tal com contempla la llei, a en atribuir-se fets delictius sancionats amb pena igual o superior a dos anys de presó. La part considera que hi ha risc de fugida i perill d'entorpiment del procés.

   Sobre aquest tema, l'acusació ha recordat que Benavent segueix sense facilitar al jutjat el seu actual domicili, ja que en l'últim requeriment va traslladar el del seu lletrat i apoderat processal. "Que a siga acceptat pel jutjat, sorprn a aquesta part, ja que tot i que en la pea principal encara no s'ha arribat a la fase de juí oral, l'investigat es nega a facilitar el seu domicili", ha afirmat.

   A a cal afegir, segons la mateixa part, que Benavent manca d'arrelament familiar, ja que no té ni parella ni descendents, així com tampoc crregues familiars. El seu arrelament laboral també és "nul", ha postillat.

   Per contra, l'investigat sí manté contactes i relacions amb l'estranger: "No oblidem que a la fi de 2014, una vegada va transcendir la investigació, es va marxar a l'Equador, on va romandre més d'un mes tractant d'entrar al Brasil, traslladant-se des d'allí al Japó i després a Holanda abans de tornar a Espanya", ha recordat.

   Tot a, afegit a l'estat de tramitació de la causa i l'actuació vista de la Pea J en la qual est acusat, "llana un evident perill de fugida".

"ENTORPECIMIENTO DEL PROCÉS"

   D'altra banda, quant de l'entorpiment del procés que allega Acción Cívica, s'alludeix a la intenció de Benavent d'alterar una de les "majors i més rellevants" fonts de prova per a l'enjudiciament dels fets investigats amb l'afirmació que va manipular les gravacions aportades a la causa.

   "L'investigat est demostrant en aquest nou vessant que possex capacitat suficient per a influir sobre altres investigats i testimonis", ha agregat.

   Com a conclusió, Acción Cívica considera que l'actual conjuntura del procediment exigeix per si mateixa ser valorada per l'instructor mitjanant un examen "detallat, necessari i pertinent" dels actuals condicionaments per a assegurar, mitjanant la mesura cautelar sollicitada, el "correcte" enjudiciament dels fets delictius.

"AL MARGE DE LA DOCTRINA"

   Davant d'aquesta sollicitud, la defensa de Benavent ha manifestat, en declaracions a Europa Press, que qui fa aquesta petició "se situa al marge de la doctrina del Tribunal Constitucional respecte al principi pro libertis".

   "La petició --ha afegit-- es deu fonamentalment a la reacció d'un acusat que reivindica la investigació sobre la ingerncia de drets fonamentals reconeguts en la Constitució. Qui així actua se situa en la línia dels estats totalitaris o estats policials com a mesura coercitiva quan es tracta d'esbrinar el que ha ocorregut", ha postillat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià