AERTE demana eliminar restriccions en centres de majors per "un Nadal el més normal possible"

Archivo - Arxiu - L'equip sanitari de la residència porta les dosis de la vacuna durant el primer dia de vacunació contra la Covid-19 a Espanya, en la residència de majors Virgen del Milagro de Rafelbunyol, a València (Espanya), a 27 de desembre de 2020
Rober Solsona - Europa Press - Archivo
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 11:06

   VALÈNCIA, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   L'Associació Empresarial de Residències i Servicis a Persones Depenents de la Comunitat Valenciana (AERTE) ha demanat a les conselleries de Polítiques Inclusives i Sanitat que es derogue, en la reunió que mantindran les dos aquest dijous 1, la normativa COVID encara present als centres d'atenció a persones majors per a "intentar tindre un Nadal el més normal possible".

   En un comunicat, la patronal lamenta que les residències i centres de dia segueixen amb una norma específica que "impedeix avançar cap a la normalitat total en la vida de les persones que viuen" allí, malgrat l'eliminació de les restriccions COVID-19 en el conjunt de la societat valenciana durant els últims mesos i de l'administració de la quarta dosi de la vacuna.

   Açò suposa, al seu juí, que els centres tenen problemes per a planificar activitats típiques d'aquestes dates i que permeten mantindre una "major normalitat" en la vida diària dels residents.

   "L'exigència d'omplir qüestionaris previs, els requisits de les visites, la reserva d'habitacions per a aïllaments, que bloqueja aproximadament 400 places, o la necessitat d'estructurar l'organització del centre conforme a una normativa, elaborada d'acord a la situació de fa mesos, segueix condicionant la situació d'aquests centres sense permetre que els mateixos evolucionen en la mateixa línia i amb la mateixa velocitat que la resta de la societat".

   És per açò pel que AERTE defèn que els residents i els seus familiars "necessiten tornar a la normalitat", ja que "les dades apunten a una millorança molt important de la situació".

   Segons apunta, en l'última setmana amb dades, del 14 al 20 de novembre, només l'1,32% dels morts en residències d'Espanya per totes les causes tenien coronavirus. D'altra banda, en les últimes quatre setmanes ha mort una persona amb COVID-19 en residències valencianes, "la dada més baixa des de fa un any".

   "És hora d'eliminar les restriccions de manera definitiva, les persones que viuen en residències i el personal que treballa en elles haurien de tornar a la normalitat, i mes en aquestes dates familiarment tan assenyalades. Si es va poder fer en els centres de discapacitat i salut mental, també hauria de fer-se en els de majors", reivindica el president de l'associació, José Mª Toro.

   A més, ressalta que l'aplicació de la quarta dosi als usuaris va reforçar "encara més" la protecció d'aquests centres i segueix demostrant l'eficàcia de la vacuna com a principal ferramenta de lluita contra la malaltia, així com que "els brots que es produeixen en l'actualitat es desenvolupen de manera lleu, quasi sense derivacions hospitalàries, la qual cosa permet seguir avançat en aquesta línia".

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià