Actualizado 15/04/2021 13:53 CET

Afganistan.- Blinken arriba a Kabul en viatge sorpresa després de l'anunci de Biden sobre la retirada de tropes del país

Antony Blinken.
Ron Przysucha/US Department of S / DPA

   MADRID, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

   El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha arribat aquest dijous a la capital de l'Afganistan, Kabul, en el marc d'un viatge sorpresa després de l'anunci del president nord-americà, Joe Biden, sobre la pròrroga fins a l'11 de setembre de la data de la fi del desplegament de tropes.

   La visita de Blinken al país centreasiàtic ha sigut confirmada per fonts citades per els cadenes de televisió afganeses Tolo TV, Ariana i 1TV, sense que de moment els autoritats del país nord-americà s'hagen pronunciat sobre aquest tema.

   Segons 'The Washington Post', que ha confirmat també la visita, Blinken i els seus assessors han sigut rebuts en el Palau Presidencial pel mandatari, Ashraf Ghani, qui li hauria traslladat que el Govern "respecta" la decisió del replegament.

   "Respectem la decisió i estem ajustant els nostres prioritats", ha manifestat, segons aquest diari, que ha agregat que Blinken ha traslladat als autoritats afganeses que vol "demostrar amb la seua visita el compromís dels Estats Units amb l'Afganistan i la seua població".

   Biden va confirmar el dimecres que a partir de el 1 de maig començarà a produir-se de manera "ordenada" l'eixida dels tropes nord-americanes de l'Afganistan, ja que els raons per a romandre allí són "cada vegada més confuses". La data coincideix amb la fixada en l'acord de pau amb els talibà per a la fi del replegament.

   Després d'açò, l'OTAN va anunciar que posarà fi a la seua missió a l'Afganistan i que iniciarà al maig una retirada "ordenada" i coordinada amb els Estats Units, al mateix temps que va incidir que espera replegar totes els seues forces "en uns mesos".

   Hores abans, els talibà havien reclamat a Washington que complira amb el calendari de retirada de tropes contemplat en l'acord de pau, firmat el 29 de febrer de 2020, i va advertir que una pròrroga d'aquest data límit provocarà "problemes", dels quals va responsabilitzar per endavant a Washington.

Contador
colaboracio