Actualizado 23/04/2012 14:42 CET

Ainia desenvolupa nous tractaments per a garantir la seguretat alimentària en espècies

Especias
WIKIMEDIA/DIFICILVERDADERO

VALÈNCIA, 23 Abr. (EUROPA PRESS) -

Ainia ha desenvolupat nous tractaments per a garantir la seguretat alimentària en espècies com l'orenga, l'alfàbrega, el safrà, el pebre vermell, la canyella, la farigola, el romaní o el pebre, entre d'altres espècies, que a més de garantir la qualitat microbiològica, conservaran les seues propietats organolèptiques pròpies respectant al màxim la seua aroma, color, gust o textura original.

Així, en un comunicat, han explicat que fins ara, en la indústria d'herbes i espècies a favor de la seguretat alimentària s'han utilitzat tècniques d'inactivació microbiològica com ara la irradiació, l'ús d'òxid d'etilé i el vapor. Estos tractaments, tot i que efectius, presenten diverses limitacions entre les quals es destaquen el deteriorament de les propietats organolèptiques.

Tot i això, el projecte europeu GreenFooDec, coordinat per Ainia, naix amb l'objectiu de trobar alternatives tecnològiques que permeten substituir precisament a les actuals, "solucionant així una de les necessitats més demandades per la gran majoria de les empreses del sector especier europeu com és el manteniment de les propietats organolèptiques inherents del producte".

D'esta manera, a través d'este projecte s'avaluaran diferents tecnologies per a garantir la qualitat microbiològica en herbes i espècies, aconseguint així millorar la seguretat alimentària mantenint les propietats organolèptiques del producte final com el gust, olor, color o textura. En concret, les alternatives tecnològiques que s'analitzaran són: infrarojos, microones, plasma fred i diòxid de carboni a alta pressió combinat amb ultrasons.

Emmarcat dins del VII Programa Marc d'R+D de la Unió Europea i amb una durada de dos anys i mig, GreenFooDec està coordinat per Aina centre tecnològic. Té la participació de nou organitzacions procedents de quatre països.

Els centres d'investigació SIK (Suècia), ATB (Alemanya), TUBITAK (Turquia) i Ainia. Tres associacions: l'Associació Espanyola d'Elaboradors i Envasadors d'Espècies i Condiments (AEC), l'Associació Alemanya d'Espècies (FGI), i l'Associació d'exportadors turca (AEGEAN). També participen en el projecte les empreses especieres Juan José Albarracín (Espanya) i DEFNE (Turquia).

colaboracio