Publicado 30/06/2022 11:08

Albares nega submissió a Biden arran de les crítiques de Podem al pacte per a augmentar el nombre de destructors a Rota

El ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 30 Jun. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha negat submissió del Govern central als Estats Units (EUA) davant les crítiques d'Unides Podem al pacte per a ampliar de quatre a sis els destructors nord-americans a la base de Rota (Cadis).

"Per descomptat, de submissió res", ha assegurat Albares en una entrevista a Radio Nacional, recollida per Europa Press, en resposta a les declaracions del president del grup parlamentari d'Unides Podem, Jaume Asens, que va afirmar que no els agrada el pacte perquè significa "més militars, més destructors nord-americans i més dependència i submissió als Estats Units".

En aquest sentit, Albares ha explicat que el fet d'estar units amb els socis europeus i amb els aliats transatlàntics per a avançar en aquest camí en el qual s'està dissenyant un nou ordre euroatlàntic "no suposa submissió", sinó "tot el contrari".

"Suposa igualtat sobirana i cooperació des de la nostra pròpia autonomia. Si no, no s'haurien reunit en un sopar euroatlàntic tots els líders de la UE i l'OTAN", ha afegit el titular d'Exteriors, que ha evitat respondre si contemplen la possibilitat que el bloc d'UP voti en contra d'aquest acord al Congrés. "No ho sé, jo soc membre del PSOE i no puc parlar en nom d'altres partits", ha assenyalat.

Així, sobre la tramitació d'aquesta petició dels EUA a la cambra baixa, el ministre n'ha remès els detalls a la ministra de Defensa, Margarita Robles, preguntat sobre la data en la qual arribarà al Congrés. Això sí, ha assenyalat que seguirà el tràmit "normal".

No obstant això, ha valorat que el més important és que aquest acord demostra "la confiança que els EUA i la resta dels aliats de l'OTAN tenen en Espanya". "Confien en nosaltres de la mateixa manera que confiem en ells", ha apuntat.

colaboracio