Albares ordena la retirada de tot vestigi franquista en ambaixades i consolats

El ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares
Carlos Luján - Europa Press
Publicado: viernes, 9 diciembre 2022 13:37

   Les legacions diplomàtiques han de notificar a Exteriors la presència d'aquests elements abans de l'1 de gener

   MADRID, 9 Dic. (EUROPA PRESS) -

   El ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha donat instruccions "d'obligat compliment" a totes les ambaixades i consolats d'Espanya perquè procedisquen a retirar tot vestigi de caràcter franquista que encara persistisca en aquestes dependències, conforme a l'estipulat per la nova Llei de Memòria Democràtica.

   En un telegrama a totes les legacions diplomàtiques espanyoles, al que ha tingut accés Europa Press, Albares adverteix que conforme a la nova norma no podran usar-se "utensilis i elements de qualsevol naturalesa que continguen símbols contraris a la memòria democràtica". Açò inclou "elements de roba de llit, cristalleria oficial, vaixella, coberteria i servici de taula destinats a les residències oficials que estan moblades amb càrrec als pressupostos" d'Exteriors.

   D'altra banda, totes aquelles ambaixades, representacions permanents i consolats en les quals hi haja "elements consistents en retrats, escuts, insígnies, plaques i altres objectes" que conforme a la llei puguen considerar-se com a franquistes hauran de notificar-ho a la Direcció general del Servici Exterior abans de l'1 de gener de 2023, oferint una "descripció física dels mateixos, amb fotografies i la indicació de l'exacta ubicació".

   A continuació, la Direcció general del Servici Exterior farà arribar "instruccions específiques" a les legacions on existisquen aquests béns, "una vegada es decidisca la seua destinació per l'òrgan competent" atés que, segons explica el ministre, "podrien constituir fonts secundàries d'interés per al Centre Documental de la Memòria Històrica o altres arxius i museus".

   Albares recorda en el seu telegrama que la nova llei considera "elements contraris a la memòria democràtica les edificacions, construccions, escuts, insígnies, plaques i qualssevol altres elements o objectes adossats a edificis públics o situats a la via pública en els quals es realitzen mencions commemoratives en exaltació (...) de la revolta militar i de la Dictadura" i d'els qui van dirigir i van participar "en el sistema repressiu".

   El ministre també aclareix que la seua retirada, que haurà de ser a càrrec d'Exteriors en ser la institució titular o propietària d'aquests immobles, no serà obligatòria només en cas que es tracte d'elements amb singular valor artístic que formen part d'un ben integrant del Patrimoni Històric Español" o per raons arquitectòniques "quan l'element siga fonamental per a l'estructura de l'immoble".

JA HI HAVIA INSTRUCCIONS PRÈVIES

   A priori, bona part dels elements contraris a la Llei de Memòria Democràtica que hi havia en ambaixades i consolats a tot el món ja haurien d'haver sigut retirats abans que aquesta norma entrara en vigor el passat 21 d'octubre, sobre el que assenyala Albares en el seu telegrama.

   El titular d'Exteriors incideix que arran de la Llei de Memòria Històrica de 2007 --ara derogada per la nova--, des del Ministeri s'havia vingut deixant clar a través d'ordes circulars i instruccions de servici que els "models antics de determinats objectes" amb aquesta simbologia havien de ser substituïts, "remetent als Servicis Centrals del Ministeri les peces del model antic".

   A més, es remitent a sengles telegrames remesos el 18 de desembre de 2018 i el 25 de novembre de 2020 pels seus predecessors en els quals "es van dictar una sèrie d'instruccions sobre els jocs o peces de vaixelles i cristalleries històriques, làpides commemoratives, escuts de façana i elements similars".

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià