Aliats del Govern rebutgen la nova Llei Audiovisual per no protegir les llengües cooficials

Archivo - Arxiu - Els portaveus parlamentaris d'EH Bildu i ERC, Mertxe Aizpurua i Gabriel Rufián
ERC/EH BILDU - Archivo
Publicado: martes, 21 septiembre 2021 15:26

   En Comú també critica la proposta i diu que est treballant per a canviar-la i blindar el catal

   MADRID, 21 Sep. (EUROPA PRESS) -

   Socis habituals del Govern com a ERC, Bildu o el PDeCAT han avanat aquest dimarts el seu rebuig a la nova Llei Audiovisual que prepara l'Executiu, que fora a les plataformes a tindre un ampli catleg en espanyol, per no fixa percentatges concrets per a l'oferta de productes en llengües cooficials, un extrem que ha criticat també En Comú Podem.

   Aquestes formacions han carregat contra el Govern per no protegir el catal, el gallec i el basc i ja han avanat que si no s'introdueixen canvis ser molt difícil que puguen donar suport a eixa nova normativa.

   En roda de premsa al Congrés, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha incidit que el catal és "un idioma minoritari a protegir" i que ha de quedar "blindat" en eixa nova regulació del sector.

   "És molt preocupant que es deixe en mans de plataformes amb Netflix, Amazon Prime o HBO, la protecció de les nostres llengües perqu est clar quins continguts triaran", ha denunciat Mertxe Aizpurua, de Bildu, per a qui el plantejament del Govern, tal com est és "inassumible".

SI NO ES CANVIA, TINDR CONSEQÜNCIES

   "Que no compten amb el nostre suport", ha sentenciat, incidint que aquesta reforma no es compadeix amb la suposada defensa de la plurinacionalitat i el plurilingüisme que s'atribueix el Govern de coalició.

   Per al PDeCAT, que compta amb quatre diputats en el Congrés, aquest tema és "essencial" i, si el text no es modifica abans d'eixir de Moncloa o després en el Congrés via esmena, no donaran suport a la llei. Segons el seu portaveu, Ferran Bel, si el Govern aprova eixa llei amb el PP, Cs o Vox, haur de fer un "replantejament de la legislatura": "És un tema essencial, negociable com tot, per una agressió d'aquest tipus al catal seria difícilment compatible amb el suport a altres iniciatives legislatives", avisa.

   "La llei va expressament contra el catal", ha assegurat la diputada de la CUP Mireia Vehí, qui també ha apuntat a la "responsabilitat de la Generalitat i al seu "retard" a legislar en aquesta matria.

   La norma també ha despertat crítiques en el soci minoritari del Govern per la qüestió de les llengües. En aquest sentit Gerardo Pisarello, diputat d'En Comú Podem i secretari primer de la Taula del Congrés, ha afirmat "el blindatge del catal en la Llei Audiovisual és un assumpte absolutament central per a En Comú Podem".

BLINDAR EL DRET A LA INFORMACIÓ

   L'última versió del projecte no concreta percentatges per a les llengües cooficials, per els Comuns, ha assegurat Pisarello, estan "treballant" per a protegir el catal: "Som una fora política catalana que defn la immersió lingüística i el plurilingüisme, així que en les converses que mantenim estem deixant molt clara nostra posició".

   A més, ha afegit que aquesta llei és també una oportunitat per a exigir de manera clara que es blinde "el dret a la informació com a servici públic" i així com per a tancar "portes a privatitzacions".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià