Publicado 21/09/2021 15:26CET

Aliats del Govern rebutgen la nova Llei Audiovisual per no protegir les llengües cooficials

Archivo - Arxiu - Els portaveus parlamentaris d'EH Bildu i ERC, Mertxe Aizpurua i Gabriel Rufián
ERC/EH BILDU - Archivo

   En Comú també critica la proposta i diu que està treballant per a canviar-la i blindar el català

   MADRID, 21 set. (EUROPA PRESS) -

   Socis habituals del Govern com a ERC, Bildu o el PDeCAT han avançat aquest dimarts el seu rebuig a la nova Llei Audiovisual que prepara l'Executiu, que força a les plataformes a tindre un ampli catàleg en espanyol, però no fixa percentatges concrets per a l'oferta de productes en llengües cooficials, un extrem que ha criticat també En Comú Podem.

   Aquestes formacions han carregat contra el Govern per no protegir el català, el gallec i el basc i ja han avançat que si no s'introdueixen canvis serà molt difícil que puguen donar suport a eixa nova normativa.

   En roda de premsa al Congrés, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha incidit que el català és "un idioma minoritari a protegir" i que ha de quedar "blindat" en eixa nova regulació del sector.

   "És molt preocupant que es deixe en mans de plataformes amb Netflix, Amazon Prime o HBO, la protecció de les nostres llengües perquè està clar quins continguts triaran", ha denunciat Mertxe Aizpurua, de Bildu, per a qui el plantejament del Govern, tal com està és "inassumible".

SI NO ES CANVIA, TINDRÀ CONSEQÜÈNCIES

   "Que no compten amb el nostre suport", ha sentenciat, incidint que aquesta reforma no es compadeix amb la suposada defensa de la plurinacionalitat i el plurilingüisme que s'atribueix el Govern de coalició.

   Per al PDeCAT, que compta amb quatre diputats en el Congrés, aquest tema és "essencial" i, si el text no es modifica abans d'eixir de Moncloa o després en el Congrés via esmena, no donaran suport a la llei. Segons el seu portaveu, Ferran Bel, si el Govern aprova eixa llei amb el PP, Cs o Vox, haurà de fer un "replantejament de la legislatura": "És un tema essencial, negociable com tot, però una agressió d'aquest tipus al català seria difícilment compatible amb el suport a altres iniciatives legislatives", avisa.

   "La llei va expressament contra el català", ha assegurat la diputada de la CUP Mireia Vehí, qui també ha apuntat a la "responsabilitat de la Generalitat i al seu "retard" a legislar en aquesta matèria.

   La norma també ha despertat crítiques en el soci minoritari del Govern per la qüestió de les llengües. En aquest sentit Gerardo Pisarello, diputat d'En Comú Podem i secretari primer de la Taula del Congrés, ha afirmat "el blindatge del català en la Llei Audiovisual és un assumpte absolutament central per a En Comú Podem".

BLINDAR EL DRET A LA INFORMACIÓ

   L'última versió del projecte no concreta percentatges per a les llengües cooficials, però els Comuns, ha assegurat Pisarello, estan "treballant" per a protegir el català: "Som una força política catalana que defèn la immersió lingüística i el plurilingüisme, així que en les converses que mantenim estem deixant molt clara nostra posició".

   A més, ha afegit que aquesta llei és també una oportunitat per a exigir de manera clara que es blinde "el dret a la informació com a servici públic" i així com per a tancar "portes a privatitzacions".

Contador
colaboracio