Publicado 18/01/2022 11:38

Alliberada a El Salvador una dona empresonada durant nou anys per un avortament

Archivo - Arxiu - Manifestació en favor de l'avortament a El Salvador
CAMILO FREEDMAN / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

   MADRID, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

   La Justícia d'El Salvador ha deixat en llibertat condicional a una dona empresonada per un avortament fa nou anys, després que les autoritats consideraren un homicidi l'emergència obstètrica que va patir sola en un graner després de ser agredida sexualment quan encara era menor d'edat, segons han informat activistes.

   A la fi de desembre ja van ser excarcerades altres tres dones, d'un total de 17 que romanien a la presó per suposades emergències patides durant l'embaràs. L'Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto ha informat d'un quart alliberament, la de Kenya (nom fictici), que complia una pena de 30 anys de presó.

   Tenia 17 anys i estudiava batxillerat quan va ser violada i es va quedar embarassada. Amb 18, quasi es dessagna en un graner al costat de la seua casa i, en alertar als servicis d'emergència de l'ocorregut, la Policia salvadorenca la va detindre i la va acusar d'homicidi agreujat.

   La directora de l'Agrupació, Morena Herrera, ha aplaudit l'excarceració i ha proclamat que el seu col·lectiu seguirà "lluitant sense descans" per a alliberar a totes les dones detingudes "injustament". La campanya 'Nos faltan las 17' va sorgir precisament per a rellançar aquest debat, en favor d'una reforma legislativa que es resisteix.

   La reforma, no obstant açò, no està entre les prioritats del president, Nayib Bukele, que va traure al setembre de la seua proposta de reforma constitucional canvis socials com el matrimoni igualitari i l'eutanàsia. El dret de la vida, en opinió del president, comença "des del moment de la concepció".

colaboracio