El ministre britànic per al Brexit encapçala una cascada de dimissions contra May

Actualizado 15/11/2018 12:19:53 CET

A l'eixida de Dominic Raab se sumen també la de la ministra de Treball i la del secretari d'Estat per a Irlanda del Nord

LONDRES, 15 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'acord per a l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea presentat dimecres per la primera ministra britànica, Theresa May, ha provocat un terratrèmol intern en el si del seu govern, que ha patit una cascada de dimissions entre les quals destaca la del ministre per al Brexit, Dominic Raab, interlocutor directe amb Brussel·les durant els últims quatre mesos.

Tots els dimisionaris coincideixen en els seus fronts de discrepància, que bàsicament són la hipotètica dependència de les futures decisions que s'adopten amb la UE i una excepcionalitat en la frontera irlandesa que pot posar en perill fins i tot la "integritat" del Regne Unit, com ha advertit Raab.

"No puc encaixar els termes de l'acord proposat amb les promeses que vam fer al país en el nostre programa electoral. És (...) una qüestió de confiança pública", ha al·legat el ja exministre del Brexit en la seua carta a May, difosa també en el seu compte oficial de Twitter.

Raab ha basat la seua decisió en dos raons, la primera de les quals passa per les seues discrepàncies amb el règim regulatori proposat per a Irlanda del Nord, en la mesura en què, segons la seua opinió, "suposa una amenaça molt real per a la integritat del Regne Unit".

Tampoc considera convenient que la solució d'emergència puga ser "indefinida" i que la UE puga tindre en un futur capacitat de "veto" per a la ruptura definitiva. "Els termes del 'backstop' equivalen a barrejar les obligacions de la unió duanera i del mercat únic", ha afirmat en la missiva.

En aquest sentit, ha assenyalat que "cap nació democràtica ha firmat mai un règim tan ampli, imposat des de l'exterior sense cap control democràtic sobre les lleis que s'apliquen i sense la capacitat per a decidir eixir de l'acord". Raab ha lamentat que el text actual solament servisca com a "punt de partida per a negociar el marc econòmic futur", perquè considera que coarta la segona fase de les negociacions.

Raab ha evitat en la seua carta una crítica frontal a May i ha aplaudit la "fortalesa" amb la qual ha encarat aquests "moments difícils", però ha explicat que no se sent capacitat per a seguir en el seu actual lloc. "Es mereix un ministre del Brexit que puga defendre l'acord que promou amb convicció. Ho sent però, sent sincer, jo no puc", ha agregat.

La viceministra Suella Braverman, membre destacat de l'oficina de Raab, ha seguit els seus passos plantejant que el pla d'emergència per a Irlanda del Nord "no és Brexit" i ha lamentat que les mesures excepcionals deixen el Regne Unit sense "els principals avantatges competitius" que se li pressuposaven a la ruptura amb el bloc comunitari. A més, l'establiment de diferents règims a Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit "amenaça amb trencar" el país.

Braverman ha dit que, encara que en honor del "pragmatisme" és necessari fer "concessions" en una negociació d'aquest calibre, les concessions en les quals hauria incorregut Londres "no respecten la voluntat" de la majoria de la població que va votar 'sí' en el referèndum.

UNA DIMISSIÓ DARRERE D'UNA ALTRA

El secretari d'Estat britànic per a Irlanda del Nord, Shailesh Vara, ha dimitit al·legant que l'acord no té en compte les opcions plantejades en la consulta de 2016. Aleshores, "el referèndum sobre a l'UE va oferir una elecció simple, seguir en la UE o abandonar-la", però l'opció actual es quedaria "a mitjan camí" entre les dos opcions.

"Estarem atrapats en un acord duaner indefinidament, vinculats per lleis determinades per la UE i sobre les quals no podrem opinar", ha dit Vara, qui ha reclamat respecte per a la "integritat econòmica i constitucional" del Regne Unit. Així, ha lamentat que Londres pot limitar-se a "obeir normes" alienes.

La ministra de Treball i Pensions del Regne Unit, Esther McVey, també coincideix que el text "no respecta el resultat del referèndum" i "amenaça la integritat" del país.

En termes econòmics, "significa entregar uns 39.000 milions de lliures a la UE sense res a canvi". "Quedarem atrapats en una unió duanera, malgrat que vam prometre de forma específica al poble britànic que no seria així", ha lamentat McVey, que tem que Londres es quede "amb les mans lligades" per a negociar acords comercials amb altres actors.

EL DIFÍCIL CAMÍ CAP Al BREXIT

El president del Consell europeu, Donald Tusk, ha anunciat aquest dijous la celebració d'una cimera europea el pròxim 25 de novembre per a "finalitzar i formalitzar" l'Acord d'Eixida del Regne Unit de la Unió Europea, després que Londres i Brussel·les hagen donat el seu vistiplau al document negociat a nivell tècnic.

La 'premier' britànica va aconseguir el dimecres el suport dels ministres del seu Govern al seu esborrany d'acord amb la Unió Europea per al procés de divorci, però encara li espera el tràmit més complicat: l'aprovació del seu pla en el Parlament.

Contador
colaboracio

En valencià

C. Valenciana